Bankrablók ütöttek rajta az amerikai konvojon Irakban

Minden eddiginél összehangoltabb támadás ért egy amerikai konvojt Szamarrában. Az amerikai csapatok szerint a támadók a konvoj által szállított új nyomású iraki bankókat akarták megszerezni. A támadás utáni tűzharcban az amerikaiak jelentése szerint összesen ötvenhat iraki halt meg, köztük civilek is. A támadók Szaddám Huszein milíciájának egyenruháját viselték.

Minden eddiginél összehangoltabb támadás ért két amerikai konvojt Bagdadtól északra, Szamarra városában. Az amerikai konvojok az újonnan nyomott iraki bankókat szállították Szamarrába, amikor a város határában egyidejűleg út szélére telepített pokolgép robbant az amerikai járművek közelében. Az egyik konvoj útját torlasszal zárták el.

Ezt követően a bukott diktátor, Szadám Huszein milíciájának a fedajjín egyenruháját viselő támadók tüzet nyitottak az amerikai járműoszlopokra. A támadók kézifegyverekből, aknavetőkből és rakétagránátvetőkből lőtték az amerikaiakat, akik tankágyúkkal viszonozták a tüzet.

Az összecsapásban az amerikaiak szerint negyvenhat iraki áldozata volt, ezt a számot később ötvennégyre emelték. Szemtanúk szerint az áldozatok között van legalább kilenc civil is, akik véletlenül keveredtek a tűzvonalba. Az amerikai tankok három épületet is leromboltak, mert azokat a fedajjín emberei használták a támadás során. Amerikai veszteségről nem érkezett hír. Egy órával a támadás visszaverése után négy milicista egy személyautóból lőtt egy amerikai konvojra. Mind a négyüket elfogták, autójukban kézifegyvereket találtak.

A szamarrai rajtaütés volt a legsúlyosabb támadás az amerikai csapatok ellen, amióta májusban véget értek a hadműveletek. Az amerikaiak szerint a támadók egyértelműen a konvojok által szállított új bankjegyeket akarták megkaparintani. A támadás a Szaddám Huszeint leginkább támogató szunnita háromszögben történt.

"Egyértelmű üzenetet küldtünk. Azok, akik megtámadják a konvojainkat, súlyos árat fizetnek." - jelentette ki a támadás kapcsán William MacDonald ezredes. A helyiek azonban úgy gondolják, hogy az épületek lerombolásával az amerikaiak túlreagálták a támadást - tudósít a BBC News.

KAPCSOLÓDÓ CIKK