Saron elutasította a palesztin feltételeket

Elutasította a béketárgyalások újrakezdésével kapcsolatos palesztin feltételeket Ariel Saron izraeli miniszterelnök. A határozat veszélyezteti a tervezett Korei - Saron találkozót, így a békefolyamatot is, mivel a palesztinok a találkozó előfeltételeként a kerítés építésének leállítását követelik.

Saron minderről az amerikai külügyminisztérium különmegbízottját, William Burnst tájékoztatta vasárnap este Jeruzsálemben, hangoztatva mindenekelőtt, hogy Izrael nem hajlandó felhagyni a Jordán folyó nyugati partján húzódó, úgynevezett biztonsági kerítés építésével.

Értesülések szerint az amerikai különmegbízott azzal a küldetéssel utazott a Közel-Keletre, hogy megpróbálja tető alá hozni az izraeli miniszterelnök és Ahmed Korei palesztin kormányfő régóta tervezett találkozóját. Ennek palesztin részről támasztott egyik előfeltétele az, hogy Izrael szüntesse be a kerítés építését, amire álláspontja szerint elsősorban biztonsági okokból van szükség.

Az izraeli elutasítás ellenére Burns reményének adott hangot, hogy mielőbb sor kerül az izraeli és a palesztin miniszterelnök találkozójára, s mindkettőjüket arra szólította fel, hogy tartsák be korábban vállalt ígéreteiket. Előzőleg ugyanakkor, ugyancsak Jeruzsálemben az izraeli kormány képviselői magas rangú palesztin hivatalos személyiségekkel tanácskoztak, hogy előkészítsék a kormányfői találkozót. Érdemi előrelépés azonban nem történt, csupán annyit közöltek, hogy az előkészületek folytatódnak.