Szaddám észak-koreai rakétákat kívánt telepíteni

Szaddám Huszein volt iraki elnök fiai és tábornokai egy észak-koreai rakétarendszer teljes gyártási technológiájának a megvételéről tárgyaltak Phenjan küldötteivel Szíriában az amerikai invázió előtt.

A The New York Times hétfői számának értesülése szerint a tárgyalások két éven át tartottak, többnyire az Irakkal szomszédos Szíriában. Az alkudozásokról a damaszkuszi kormánynak is tudnia kellett, már csak azért is, mivel az ügyben eljáró iraki tisztségviselő, Munir Avad jelenleg Szíriában él, s feltehetően az ország hatóságainak a védelme alatt áll.

Az Irakban fellelt számítógépes merevlemezek adataiból és volt iraki vezetők vallomásaiból a lap cikke szerint az derül ki, hogy a bagdadi rezsim Rodong típusú észak-koreai rakétákat akart volna gyártani, amelyekkel elérhette volna a térségbeli amerikai támaszpontokat, illetve az Egyesült Államokkal szövetséges országokat. A háború közeledtével azonban Bagdadban hamarosan megtapasztalhatták, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezető megbízhatatlan partner. Az iraki rezsim tízmillió dollárt fizetett ki a phenjani rezsimnek, de semmit sem kapott érte cserébe.

Az Irak elleni katonai fellépés előtt egy hónappal iraki tisztségviselők a legutolsó szíriai találkozón 1,9 millió dollár visszatérítését követelték, mivel a határidő lejárta után sem érkezett meg az első észak-koreai rakétaszállítmány. A phenjani küldöttek azzal érveltek, hogy "túl meleg a helyzet" ahhoz, hogy Szírián keresztül megkezdjék a szállítások lebonyolítását.

A lap hétfői számában interjút közölt Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, aki az iraki-észak-koreai rakétaügylettel kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, hogy számára teljesen új a történet.