Szaddám vallomása alapján fogtak el iraki felkelőket

Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök vallomásai segítségével fogtak el iraki ellenállókat az amerikai csapatok Irakban. A feltételezések szerint Bagdadban 14 szaddámhoz hű csoport tevékenykedik. a legveszélyesebb ellenállók akár 250-300-an is lehetnek.

Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor kihallgatásán szerzett adatok alapján fogtak el az amerikai katonák több iraki felkelőt - közölte vasárnap egy magas rangú katonatiszt. Amerikai katonai tisztségviselők szerint az iraki fővárosban 14, Szaddám Huszeinhez hű csoport tevékenykedik. Ezeken belül 250-300 főre tehető a legelszántabb felkelők száma.

A név nélkül nyilatkozó tisztviselő hozzátette: az iraki elnöknél talált dokumentumok hozzájárultak ahhoz, hogy az amerikai erők szétzúzzák ezeket a csoportokat, és fényt derítsenek finanszírozási hátterükre. Az amerikai tisztviselő arról nem számolt be, hogy a volt iraki elnök milyen információkkal szolgálhatott az amerikaiaknak.

Az amerikai hadsereg a közeljövőben 26-ról 8-ra csökkenti Bagdadban lévő támaszpontjai számát április közepéig. Az átszervezés után az 1. lovas hadosztály veszi át az iraki főváros fölötti ellenőrzést. A részleges kivonulás annak a stratégiának a része, amelynek értelmében az amerikai fél átruházza a biztonsági feladatok ellátását az iraki rendőrségre és polgári védelemre.

Mark Hertling amerikai dandártábornok, az első páncélozott hadosztály parancsnok-helyettese elmondta, hogy egyre kevésbé van egyetértés köztük és az irakiak között az amerikaiak tevékenységével kapcsolatban. "Az irakiak szeretik a biztonságot, nagyra értékelik az együttműködést, de sokan közülük nem nagyon akarják, hogy mindvégig itt maradjunk. Azt szeretnék, hogy saját biztonsági embereik vegyék át az irányítást" - mondta az amerikai főtiszt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK