Tömegesen mondanak le a képviselők Iránban

Száznál is több reformpárti parlamenti képviselő nyújtotta be lemondását Iránban, ezzel tiltakozva az ellen, hogy egy konzervatív tanács reformpárti képviselőjelöltek százait törölte a februári választásokon indulni kívánók listájáról. A tömeges lemondás megbéníthatja a parlament munkáját, és megakadályozhatja egyebek között a jövő évi iráni költségvetés elfogadását.

Reformpárti iráni parlamenti képviselők megkezdték vasárnap lemondásuk benyújtását, tiltakozásul az ellen, hogy az Őrök Tanácsa nevű, nem választott konzervatív testület reformpárti politikusok százait törölte a február 20-ára tervezett parlamenti választásokon indulni kívánó jelöltek listájáról. A konzervatív papokból és muzulmán jogtudósokból álló, 12 tagú testület arra hivatkozva hozta meg döntését januárban, hogy a kizárt személyek nem lojálisak az Iráni Iszlám Köztársaság alkotmányához.

Mohsen Mirdamadi tekintélyes reformista képviselő olvasta fel vasárnap az iráni rádió által élőben közvetített parlamenti ülésen a lemondó nyilatkozatot a maga és - mint mondta - számos képviselőtársa nevében. Mehdi Karubi, a reformista többségű parlament elnöke szerint összesen 109 parlamenti képviselő írta alá a lemondásról szóló dokumentumot. A képviselők tömeges lemondása megbéníthatja a parlament munkáját, és megakadályozhatja egyebek között a jövő évi iráni költségvetés elfogadását.

Bár az Őrök Tanácsa a tiltakozások hatására visszavonta a tiltást a választásokon való indulástól eltiltott 3600 politikus mintegy harmada esetében, a részleges módosítás láthatólag nem csitította le a testület döntése által előidézett felháborodást. A tanács január elején tiltott el 3600 főt - többségükben reformpártiakat - a február 20-i választásokon indulni  szándékozó 8200 személy közül. A jelölésből kizártak közül  nyolcvanan jelenleg is tagjai az iráni törvényhozásnak. Az eltiltottak többsége felemelte szavát a testület döntése ellen, sőt egy csoportja ülősztrájkot is kezdett a teheráni  parlamentben. A tartományi kormányzók szerdán azzal fenyegetőztek, hogy a tiltó határozat fenntartása esetén  nem engedik meg régióikban a februári választások lebonyolítását.

Ennek hatására Abdulhavid Muszavi-Lari iráni belügyminiszter azzal a javaslattal állt elő a héten, hogy halasszák el a parlamenti választásokat, de az Őrök Tanácsa visszautasította kezdeményezését. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK