Putyin a csecseneket gyanúsítja a robbantással

Putyin orosz elnök - anélkül, hogy bármilyen bizonyítékra hivatkozott volna - Aszlan Maszhadov volt csecsen kormányfőnek és szervezetének tulajdonította a péntek reggeli moszkvai metrórobbantást. Maszhadov azonban tagadta, hogy a lázadó egységeknek bármi közük lenne a merénylethez. A tragédiában 39 ember meghalt, 122-en megsérültek. A metrókocsiban távirányítású pokolgép lépett működésbe, a robbanóanyagot bőröndbe rejtették.

Robbanás rázta meg a moszkvai metrót a péntek reggeli csúcsforgalom idején. A halálos áldozatok száma Alekszandr Csekalin orosz belügyminiszter-helyettes szerint 39, a sérülteké pedig 122. A miniszter-helyettes elmondta: a sérültek közül 21-en súlyos állapotban intenzív osztályon vannak. Több tucatnyi utas könnyű - főleg üvegcserepek okozta - sebeit a helyszínen látták el a mentők. A halottak száma valószínűleg növekedni fog, a tragédia helyszínén még mindig találnak egyelőre nem azonosítható emberi testrészeket.

A moszkvai mentőszolgálat szerint is több áldozatra lehet számítani. A szolgálat úgy tudja, az áldozatok száma akár 50 is lehet. A helyszínen 50 mentő- és tűzoltóautó vesz részt a mentésben. A BBC meg nem erősített moszkvai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy akár 350 ember is megsérülhetett a robbantásban. Rengeteg ember szenvedett csonttörést, sokan kaptak füstmérgezést. Az utasok beszámolója szerint sokáig nem tudták kinyitni a szerelvények ajtaját, később pedig kilométereket kellett gyalogolniuk az alagútban. A felrobbantott szerelvény tele volt holttestekkel és leszakadt végtagokkal - mondta egy szemtanú.

A metrókocsiban feltehetően távirányítású pokolgép lépett működésbe, és a robbanóanyagot valószínűleg bőröndbe vagy táskába tették. A moszkvai hatóságok három kaukázusi külsejű személyt keresnek. A keresett 30-35 éves férfi és két 20-25 éves nő fekete kabátot viselt. Szemtanúk szerint a férfi röviddel a robbanás előtt odament az Avtozavodszkaja metróállomás ügyeleteséhez, "Ünnepetek lesz!" - mondta neki, majd káromkodásokkal folytatta. Az első vizsgálati adatok szerint a metrókocsiban távirányítású pokolgép lépett működésbe. A szakemberek úgy vélik, ez alkalommal nem az öngyilkos merénylőknél megszokott övbe rejtették a robbanóanyagot, hanem bőröndbe vagy táskába.

Forrás: MTI
MTI/AP

A metrókocsit súlyosan megrongáló robbanás után több mint ötszáz utast vezettek vagy mentettek ki a füst által elöntött alagútból, sokukat sokkos állapotban. A metróalagútban keletkezett tüzet két óra alatt sikerült eloltani.

Magyar áldozatokról a moszkvai magyar nagykövetség eddig nem értesült. Egyelőre nincs információja a magyar Külügyminisztériumnak sem magyar áldozatokról - közölte Tóth Tamás külügyi szóvivő az MTI-vel. "A moszkvai nagykövetségtől kapott távirat még csak a tényt közölte, és azt írták, nem tudják egyelőre megállapítani, hogy van-e magyar áldozat" - mondta el Tóth Tamás, hozzátéve, hogy ennek kevés a matematikai esélye, és remélhetőleg nem is lesz magyar áldozat.

Forrás: EPA
EPA

A helyi idő szerint 8 óra 40 perckor történt robbanást követően a metróalagutat füst öntötte el. A detonáció egy metrószerelvény második kocsijában történt, miután a szerelvény kihúzott az orosz főváros központjához közel lévő Paveleckaja állomásról. Az érintett Zamoszkvoreckaja vonalon leállították a metrószerelvények közlekedését.

Tisztségviselők, politikusok biztosra vették, hogy a terrorcselekménnyel a március közepi elnökválasztás nagy esélyese, Putyin tekintélyét és népszerűségét akarták megtépázni. Mindamellett a csecsen terroristáknak tulajdonított merényletek eddig inkább erősítették Putyin Csecsenföldön alkalmazott keménykezű politikájának támogatását az orosz lakosság körében - írja az MTI.

A tragédia után az orosz és az amerikai elnök is kinyilvánította határozott szándékát, hogy fokozzák az erőfeszítéseket a terrorfenyegetés elleni küzdelem sikeres megvívásáért. Vlagyimir Putyin és George Bush pénteken telefonon beszélt egymással: az amerikai elnök részvétét nyilvánította az orosz népnek a több tucat halálos áldozatot követelő reggeli moszkvai metrórobbantás miatt.

Emellett Borisz Grizlov orosz házelnök a több tucat halálos áldozatot követelő péntek reggeli moszkvai metrórobbantásról szólva jelezte: utasította az állami duma illetékes bizottságait, hogy a közeljövőben kezdjék meg a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló törvények és egyéb jogszabályok felülvizsgálatát, és tegyenek javaslatokat ezek megszigorítására.

Putyin elnök - anélkül, hogy bármilyen bizonyítékra hivatkozott volna - egyértelműen Aszlan Maszhadov volt csecsen kormányfőnek és szervezetének tulajdonította a metrórobbantást. Nincs szükség semmilyen közvetett bizonyítékra, pontosan tudjuk, hogy ez a terrorcselekmény Maszhadovhoz és banditáihoz kapcsolódik - idézi az MTI az orosz államfőt. Putyin leszögezte, hogy Moszkva soha nem fog tárgyalni terroristákkal, hanem megsemmisíti őket.

Maszhadov tagadta, hogy a lázadó egységeknek bármi közük lenne a pénteki moszkvai metrómerénylethez. A csecsen elnök szóvivője pénteken leszögezte: semmi közük a terrorakciókhoz, "e véres provokációkhoz, amelyeket minden fenntartás nélkül elítélnek."

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK