Amerikaiakat lincseltek meg Falludzsában

Négy amerikai civil vesztette életét, amikor fegyveresek támadtak járműveikre. Az autókat felgyújtották, utasaikat megölték és megcsonkították. Az áldozatokat egyelőre nem sikerült azonosítani. Egy másik incidensben öt amerikai katona vesztett életét, amikor felrobbant egy házi készítésű bomba, Bagdadtól nyugatra.

Négy amerikai vállalkozó meghalt, amikor ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak autóikra a közép-iraki Falludzsában. Az amerikai katonai járművekhez hasonló terepjárókat a tömeg felgyújtotta, majd az utasok összeégett holttesteit kirángatták az autókból, ásókkal megcsonkították, és a Tigris-folyó hídjára lógatták őket. "Úgy lógatták őket a hídra, mint a leölt birkákat" - nyilatkozta Abdul Aziz Mohamed, helyi lakos. Az eseményeket egyes arab hírtelevíziók is bemutatták.

Az áldozatokat egyelőre nem sikerült azonosítani, de az amerikai hadsereg szerint üzletemberek lehettek - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. Az eseményeket  Fehár Ház közleményben ítélte el, "rettentő cselekedetnek" minősítve azokat.

Falludzsa az amerikai csapatok ellen harcoló gerillák egyik központjának számít, mindennaposak az összecsapások. Az amerikaiak most erősíteni akarják a rendfenntartók jelenlétét a városban, céljuk az, hogy elfogják a felkelők vezetőit.

Egy másik incidensben, szintén Faludzsa környékén öt amerikai katona veszítette életét, amikor járművük alatt bomba robbant. A merénylettel 600-ra emelkedett az amerikaiak Irakban elszenvedett háborús vesztesége - írja a CNN.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK