Felrobbantotta magát a túszejtő taskenti terrorista

Felrobbantotta magát az az ismeretlen fegyveres, aki szerdán túszokat ejtett az üzbég fővárosban. A helyi hatóságok egymásnak ellentmondó jelentésekben számoltak be az eseményről. Egyes jelentések szerint nem is ejtett túszokat a férfi, míg korábban arról érkezett hír, hogy húsz embert tartott sakkban egy épületben a taskenti óvárosban. Üzbegisztánban vasárnap óta sorozatosak a terrortámadások és a támadók elleni rendőrségi akciók, melyek során eddig közel félszáz ember vesztette életét.

Felrobbantotta magát az az ismeretlen fegyveres, aki szerdán túszokat ejtett az üzbég fővárosban. Az üzbég illetékesek egymásnak nagy mértékben ellentmondó tájékoztatásokat adtak a történtekről. Az üzbég főváros terroristaellenes alakulatainak parancsnokhelyettese rövid közleményben tudatta, hogy öngyilkos lett - felrobbantotta magát - az az ismeretlen fegyveres, aki a nap folyamán elbarikádozta magát Taskent óvárosának egyik házában. A közlemény szerint az ismeretlen terrorista nem ejtett túszokat.

Korábban a rendőrség azt közölte, hogy húsz ismeretlen szélsőséges "nagy számú" túszt ejtett Taskent egyik házában, miután egy gránátrobbanás nyomán kisebb tűzharc alakult ki a rendőrök és közöttük. Más jelentések szerint a négy órán tartó túszdráma során sikerült két túszt sértetlenül kiszabadítani, a túszejtő pedig reménytelen helyzetét belátva öngyilkos lett, ahelyett, hogy megadta volna magát.

A túszdráma akkor kezdődött amikor a rendőrség megpróbált behatolni az épületbe, ám a bent lévők gránátot dobtak rájuk majd kisebb tűzharc alakult ki. A rendőrség nem közölte, hogy a gránátrobbanásnak és a tűzharcnak voltak-e halálos áldozatai vagy sebesültjei. Az ORT orosz közszolgálati televízió három sérültről tud. Korábbi jelentések szerint az ott lakók közül többeket evakuáltak és lezárták az utcákat.

Vasárnap óta tart a terrortámadás-sorozat

Az első hírek még arról szóltak, hogy robbanás történt Taskentben nem messze, a hétfői és a keddi öngyilkos merénylet, illetve robbantás helyszínétől. Akkor nem volt világos, hogy azok a terrorista támadások folytatódtak-e, amelyek a hét eleje óta rettegésben tartják a várost.

Vasárnap óta legalább 42 ember vesztette életét Üzbegisztánban különböző terrorcselekményekben, illetve rendőrségi akciók során. A főügyészség az utóbbi 48 óra alatt 30 gyanúsított letartóztatását rendelte el és emelt ellenük vádat a terrorizmusellenes törvény alapján.

Hétfőn 19 ember vesztette életét, 26 pedig megsebesült Taskentben, illetve a buharai területen öngyilkos merényletek, rendőrség elleni támadások és egy pokolgépgyártó műhelynek helyet adó házban történt robbanás miatt. Másnap 20 öngyilkos terrorista robbantotta fel magát Taskent külterületén, hogy elkerülje rendőrkézre kerülését. A robbanásban három rendőr meghalt, öt pedig megsebesült. Még a keddi nap folyamán robbanások voltak Taskentben és körzetében, a halottak és sérültek pontos száma nem ismert.

Az üzbég hatóságok szerint szélsőséges muzulmán erők követték el a merényleteket. Szadik Szafajev üzbég külügyminiszter kedden azt mondta, hogy külföldről szervezték a terrorcselekményeket, és a Hizb at-Tahrir al-Iszlami (Iszlám Felszabadítás Pártja) nevű betiltott csoportosulás közvetlen kapcsolatban van a terrorcselekményekkel. Iszlam Karimov államfő hétfőn az Üzbegisztán Iszlám Mozgalma nevű, az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló csoportot nevezte meg tettesként.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK