A hírszerzés parancsára kínozhatták az iraki foglyokat

A katonai hírszerzés rendelte el, hogy a börtönőrök kínozzák meg az iraki foglyokat a bagdadi Abu Garib börtönben. Erről egy amerikai magazin számolt be az egyik kínzással vádolt katonára hivatkozva. A Pentagon szerint a kínzásokat elkövető katonák nem kaptak megfelelő kiképzést a hadifoglyok jogairól.

Az amerikai katonai hírszerzés rendelte el az iraki foglyok kínzását és megalázását a The New Yorker magazin szerint. A The New Yorker legfrissebb számában abból a levélből idéz, amelyet a most visszaélésekkel gyanúsított hat amerikai katona egyike írt haza még januárban. Ivan Frederick őrmester arról számol be, hogy szóvá tett néhány dolgot, amelyet a bagdadi Abu Garib börtönben látott, s azt a választ kapta, hogy ezt így akarja a katonai titkosszolgálat. A katonákat a katonai hírszerzés még meg is dicsérte eljárásukért, mivel a kihallgatás előtt így megtört foglyokból hasznos információkat tudnak kiszedni.

Az őrmester ügyvédje szerint védence csupán parancsot teljesített. "Komolyan úgy hiszik, ezek a fiatalok a vidéki Virginiából maguk ötlötték ki, hogy úgy oldják meg az arabok nyelvét, hogy megalázzák, és meztelenül szaladgáltatják őket körbe-körbe?" - kérdezte.

A Human Rights Watch (HRW) felszólította az illetékes hatóságokat, hogy a katonák elöljáróira is terjesszék ki a vizsgálatot, mivel az emberi jogi szervezetnek is olyan értesülései vannak, amelyek szerint a katonák parancsra követték el a visszaéléseket. Az a mód, ahogyan a katonák a fényképezőgép előtt pózolnak és tetteiket megörökítik, arra utal, hogy nem volt rejtegetnivalójuk parancsnokaik előtt - hangsúlyozta Kenneth Roth, a HRW igazgatója.

A jogvédők szerint a Pentagon által alkalmazott, biztonsági feladatokat ellátó magáncégek tevékenységének sem ártana utána nézni, hiszen gyakorlatilag büntetlenül, jogi vákuumban tesznek-vesznek az országban.

Jill Morgenthaler ezredes, katonai szóvivő pénteken este azzal magyarázta a történteket, hogy a visszaélésekkel gyanúsított hat katona nem kapott megfelelő mélységű eligazítást a hadifoglyokkal való bánásmódot szabályozó genfi egyezményről. Az 1949 évi genfi konvenció tiltja az emberi méltóság megsértését, különösképpen a megalázó és lealacsonyító bánásmódot. A szóvivő közölte, hogy az Abu Graib börtön parancsnokát, Janice Karpinski dandártábornokot leváltották, helyét Geoffrey Miller vezérőrnagy, a terrorizmussal gyanúsított külföldieket őrző guantánamói fogolytábor eddigi parancsnoka vette át.

George Bush amerikai elnök pénteken mélységesen undorítónak nevezte foglyok megalázását. Szóvivője, Scott McClellan közölte, hogy törvény teljes szigorával fognak eljárni az ügyben. A foglyok szexuális megalázásáról készült felvételek  bejárták az egész világot és óriási felháborodást váltottak ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK