Új helyre kerül a Radnóti-szobor Borban

Új helyen fog állni a kelet-szerbiai Bor városában Radnóti Miklós szobra, s ha június végéig sikerült megállapodni a szoborállítás költségeiről, akkor november 9-én, a költő halálának hatvanadik évfordulóján valószínűleg újra áll majd Varga Imre alkotása.

A hét végén Borban tárgyalt a városi illetékesekkel Prokai Gábor, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) szakértője, Varga Imre szobrászművész, illetve - a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) felkérésére - Kabók Erika, az újvidéki Magyar Szó munkatársa, aki a lap hasábjain behatóan foglalkozott a szobor sorsával. Prokai vasárnap közölte, hogy sikerült új helyet találni a szobornak, amely jobb és biztonságosabb az eddiginél. A városi hatóságok Varga Imre tervei alapján elvégzik a környéken a szükséges átalakításokat.

A költő Magyarország felé tekintő, viharkabátos alakja eredetileg a Bori-tó partján állt, ahonnan 2001. őszén ellopták. A szobrot most a város kapujánál fekvő téren fogják elhelyezni. Erre a városi hatóságok tettek ajánlatot, s a helyszínt a szobor alkotója is jónak találta. Az új szobor dél, s nem észak, vagyis Magyarország felé fog tekinteni, mert megvilágítás szempontjából így előnyösebb.

Amennyiben sikerül június végéig tető alá hozni a szerződést a munkálatok finanszírozásról, akkor létrejönnek a feltételek ahhoz, hogy a költő halálának hatvanadik évfordulóján újra álljon talapzatán a Radnóti-szobor.

Eredetileg az volt az elképzelés, hogy a magyar állam fedezi a szobrászművész tiszteletdíját, a szerb állam, illetve Bor városa pedig állja a szobor kiöntésének és helyreállításának költségeit, ez azonban mégsem lehetséges, mivel a szobor negatívja nincs meg, vagyis lenyomatot kell venni egy eredeti szoborból, majd abból kell kiönteni az újat. Ez a bonyolult művelet megkívánja a szobrászművész szakmai jelenlétét, vagyis a szobor kiöntését Magyarországon kell elvégezni. Ebből adódóan valószínűleg a magyar állam vállalja majd magára a szobor kiöntésével járó költségeket, de a tiszteletdíjat, illetve a szoborkörnyezet kialakításával járó költségeket és az alkotás védelmét a szerb állam, illetve a bori önkormányzat fogja fedezni.

A 600 kilogramm bronzból öntött alkotásnak három másik példánya Mohácson, Salgótarjánban és a németországi Überlingenben található. A nemzetközi előírások alapján öt példányt lehet egy azonos szoborból felállítani, így nincs akadálya annak, hogy ismét elhelyezzék a szobrot a szerbiai településen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK