Környezetkímélő temetés Svédországból

Környezetkímélő temetkezési módot dolgozott ki egy svéd biológus. Susanne Wiigh az új módszert a délnyugat-svéd partoknál fekvő Lyr szigeten mutatta be. Az új, fagyasztásos eljárás következtében a holttestekből csak a környezetet nem szennyező humusz marad amelybe a feltaláló szerint sírkő helyett virágot lehetne ültetni, tisztelegve az elhunyt előtt.

Az eddigi hagyományos temetkezési módszer környezetszennyező, mivel az elhunyt testében lévő mérgező anyagok tisztítatlanul kerülnek a földbe. Wiigh módszere hasonló a krematóriumban történő hamvasztáshoz, ám ez esetben fordított előjellel: a holttesteket folyékony nitrogén segítségével mínusz 196 fokra fagyasztják majd mechanikus rázórendszer segítségével apró, zúzott kő nagyságú darabokra aprítják. Ezután a darabkákat megszárítják és eltávolítják belőle a fémes és a mérgező anyagokat. Egy 75 kilogrammos testből az eljárás után körülbelül 25 kilogramm rózsaszínes granulátum marad.

Hogy az eddig még szokatlan eljárás mennyire nem váltott ki ellenszenvet, az abból is látszik, hogy a dél-svéd Jönköping város vezetése már eldöntötte, hogy hagyományos krematóriumát az újfajta, környezetkímélőre cseréli le, nem utolsó sorban anyagi meggondolásból, mivel az új szerkezet jóval olcsóbb, mint egy hagyományos krematórium, amelynek ára kereken kétmillió euró.

Susanne Wiigh találmányi szabadalmát eddig 35 országban jelentette be.