Betiltották a mobiltelefont Észak-Koreában

Betlitották a mobiltelefon-használatot Észak-Koreában. A hatóságok kártérítés nélkül kobozzák el a lakosság tulajdonában lévő, az országban igen nagy értéket képviselő készülékeket. Szakértők szerint az akció hátterében az állhat, hogy az észak-koreai hírszerzés nem tudta lehallgatni az egyre szélesebb körben elterjedő mobiltelefonokat.

Betiltották a mobiltelefonok használatát Észak-Koreában - közölték kedden jól értesült források. Néhány héttel ezelőtt az észak-koreai hatóságok minden előzetes közlés és magyarázat nélkül  elkobozták a helyi szervezetek, illetve magánszemélyek mobiltelefonjait. Az intézkedő szervek nem fizettek kártérítést az elvett készülékekért, amelyek értéke Észak-Koreában - ritkaságuk miatt - igen magas, jelenleg 300-500 dollár között ingadozik.

A névtelen forrás szerint a hatóságok megtiltották a lakosságnak a mobiltelefonos kommunikációt, leginkább azért, hogy a külföldiekkel való érintkezés lehetőségét leszűkítsék. Az észak-koreai hírszerzésnek nagy gondot okoz ugyanis a növekvő számú vezeték nélküli telefonok lehallgatása. 

A távol-keleti országban tartózkodó külföldieknek ugyanakkor épp a közelmúltban engedélyezték a mobiltelefon-használatot - számukra viszont a készülékek beszerzésének és üzembe helyezésének költsége elérheti a 2000 dollárt is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK