Koreaiak menekültek egy pekingi német iskolába

Egy hatfős észak-koreai csoport hatolt be egy pekingi német iskolába. A menekültek feltehetően Dél-Koreába szeretnének átjutni. A társaság már a német nagykövetségen van.

Menedéket kérő észak-koreaiak hatoltak be kedd reggel egy pekingi német iskolába úgy, hogy átmásztak a falon - közölte egy diplomata. A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint egy hatfős csoport, közöttük egy asszony hatolt be az iskolába, valamennyien 20 és 30 közöttiek.   

Egy Pekingben akkreditált német diplomata annyit mondott, hogy több észak-koreai állampolgár tartózkodik "a német nagykövetség területén", de további részleteket nem kívánt közölni. "Nem ez az első ilyen eset" - emlékeztetett, majd hozzátette: "Igyekszünk gyors megoldást találni a problémára."   

Egy dél-koreai külügyi illetékes Szöulban közölte: először azt kell igazolni, hogy a hat személy valóban Észak-Koreából menekült el. "Német iskoláról lévén szó, az a német nagykövetség hatáskörébe tartozik, Kínának és Németországnak kell tárgyalnia egymással" - közölte. "Ha bebizonyosodik, hogy a behatolók észak-koreaiak, és Dél-Koreába kívánnak utazni, megszervezzük az utazást harmadik országon keresztül vagy humanitárius szervezet közreműködésével" - tette hozzá.  

Több száz észak-koreai menedékkérő próbál meg behatolni, időnként akár megostromolva a kínai külföldi nagykövetségeket és konzulátusokat, abban reménykedve, hogy így biztonságosan átjutnak a jobb életfeltételeket kínáló Dél-Koreába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK