Gázi Javar lett az ideiglenes iraki elnök

Gázi Masal Adzsil al-Javer lehet az ideiglenes iraki elnök, miután az iraki kormányzótanács által - nyugati nyomásra - korábban jelölt Adnán Pacsacsi nem fogadta el a posztot. Ezzel végső soron a tanács akarata érvényesült a megszálló koalíciót vezető Egyesült Államokéval szemben. Alelnökké Ibrahim al-Dzsafarit és Rovs Savajszt nevezték ki. A kormányalakítással egy időben tíz ember meghalt, amikor több robbanás történt a bagdadi zöld zóna közelében.

Az iraki átmeneti kormányzótanács Gázi Masal Adzsil al-Javert jelölte az elnöki posztra, és ő el is fogadta a megbízatást. A tanács - nem sokkal ezt megelőzően - elsőként Adnán Pacsacsi kinevezését jelentette be, ám ő rögtön jelölése után közölte, hogy nem fogadja el az ajánlatot.

A tanács ezt követően jelölte Javert a posztra, és ő azonnal igent is mondott. Pacsacsi és Lahdar Brahimi ENSZ-nagykövet már gratulált is az elnöknek, és meg is erősítette kinevezését, majd bejelentette, hogy alelnökké Ibrahim al-Dzsafarit és Rovs Savajszt nevezték ki. A kinevezést kedd folyamán jelentik be hivatalosan.

Gázi Masal Adzsil al-Javer az egyik iraki törzs vezetője, végzettségét tekintve mérnök.

Az ideiglenes elnök június 30-tól vezeti majd az ideiglenes iraki kormányzatot, és bár posztja inkább protokolláris lesz, semmint tényleges hatalommal bíró, személyén komoly viták alakultak ki az iraki koalíciót vezető Egyesült Államok az ENSZ és az iraki kormányzótanács között. Az Egyesült Államok a 81 éves Pacsacsit látta volna szívesen ezen a poszton, ám a kormányzótanács többségének a befutója Javer volt.

A tanácstagok azzal vádolták az USA-t, hogy az ő akaratuk ellenére túlságosan saját jelöltjét erőltette a posztra. A vita miatt késett az ideiglenes iraki kormány tagjainak bejelentése. A BBC tudósítója szerint a vita hevében egyes tanácstagok hevesen kritizálták az amerikaiak eljárásmódját.

 A kormányalakítással kapcsolatos eseményekkel egy időben több robbanás is hallatszott Bagdad érintett körzetében, a zöld zónaként is ismert kormányzati központ közelében. Az MTI legutóbbi jelentése szerint 10 a robbanások tíz ember halálát okozták.

Bagdadban kedden azt is bejelentették, hogy Támir Gadbánt nevezték ki az olajipari miniszter kulcsfontosságú posztjára az átmeneti iraki kormányzatban. Az ideiglenes kormány az elvileg jövő januárban megrendezésre kerülő iraki választásokig vezeti majd az országot.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK