Lakóépületek felrobbantására is készült a volt maffiózó

A terrorizmus gyanújával "törvénytelen harcosként" két éve vádemelés nélkül fogva tartott Joseph Padilla volt chicagói maffiózó lakóépületek egyidejű felrobbantására készült az amerikai igazságügyi tárca szerint.

James Comey igazságügyi miniszterhelyettes keddi közlése szerint Padilla jól átgondolt tervet dolgozott ki azzal a céllal, hogy gázfűtéses lakásokat bérel ki, majd a vezetékes gáz segítségével épületeket robbant fel egyidejűleg New Yorkban, de Florida és Washington is felmerült a támadások lehetséges helyszíneként.

A spanyol ajkú, amerikai állampolgárságú Padillát már régóta azzal gyanúsítják, hogy radiológiai fegyverrel, úgynevezett "piszkos bombával" akart terrortámadást végrehajtani az Egyesült Államokban. A hagyományos robbanószerkezetből és hasadóanyagból készült "piszkos bomba" sugárszennyezést okoz nukleáris láncreakció elindítása nélkül.

A miniszterhelyettes azért tájékoztatta kedden a sajtót az újabb részletekről, a lakóházak ellen forralt terrortámadásról, hogy megindokolja Padilla folytatódó őrizetét. A férfit egy hadihajón tartják fogva a dél-carolinai Charleston kikötőjében. James Comey hangsúlyozta, hogy a polgári büntetőeljárás alkalmazása esetén Padilla egy szót sem beszélt volna, s ma már talán szabad ember lenne.

 A kilencvenes években muzulmán hitre tért Padilla az illetékes szerint afganisztáni kiképzésen vett részt, aminek során kapcsolatba került az al-Kaida terrorhálózat legmagasabb rangú vezetőivel is. Padilla ügyvédje kedden leszögezte, hogy a miniszterhelyettes tájékoztatója egyoldalú kifejtése mindannak, amit Padilla cáfol. "Ha Padilla olyan veszélyes, miért nem állítják bíróság elé?" - kérdezte.

A 33 éves Padillát 2002. május 8-án a chicagói O'Hara repülőtéren tartóztatták le, Pakisztánból hazatérőben. George Bush amerikai elnök egy hónappal később személyesen rendelte el, hogy "ellenséges harcosként" börtönözzék be. A legfelsőbb szövetségi bíróság a hónap végén dönt arról, hogy az elnöknek volt-e joga ilyen intézkedésre amerikai állampolgár esetében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK