Svájc nem bünteti tovább a zsidó menekültek segítőit

Törölte a svájci kormányzat 27 olyan személy büntetését, akiket azért ítéltek szabadságvesztésre vagy pénzbírságra, mert a II. világháború idején zsidókat és más menekülteket csempésztek az alpesi országba.

Svájci tisztségviselők keddi közlése szerint a büntetéseket a menekültek segítéséért elítélt személyek rehabilitására vonatkozó, idén hatályba lépett törvény alapján törölték el. A jogszabály erkölcsi jóvátételt szolgáltat az elítélteknek, anyagi kártérítést azonban nem tesz lehetővé. Ezen törvény alapján az alpesi országban eddig összesen 28 személy nevét "tisztázták", azaz korábban egy személy büntetését törölték.

A most rehabilitáltak egyikét, Ernest Witwert posztumusz mentesítették a büntetés alól, a férfi ugyanis még 1976-ban elhunyt. Witwer 1944 májusában két zsidó gyermeket csempészett át Franciaországból a szomszédos Svájcba, amelynek hatóságai 60 napos szabadságvesztésre ítélték a határőrizeti törvény megsértése miatt. A két gyermek Svájcban maradhatott és túlélte a háborút.

A svájci kormány 1938-ban megszigorította Németország és Ausztria menti határának őrzését, hogy kiszűrje az alpesi országba bejutni kívánó menekülteket, 1942-re pedig teljesen lezárta határát a "kizárólag faji okokból" üldözött személyek előtt. Sok ezer embert a svájci hatóságok visszafordítottak a határról, igaz, az alpesi országban 1938 és 1945 között így is mintegy 300 ezer üldözött talált menedékre.

A semleges Svájcot a II. világháború idején teljesen "körbefogták" a német Harmadik Birodalom és szövetségesei; egyes tisztségviselők szerint a berni kormányzat attól tartott, hogy ilyen körülmények között az országot teljesen elárasztják a menekültek, akiket akkoriban kevés más állam fogadott volna be.