Tízezer családot veszélyeztet az árvíz a Haitin

Tízezer családot veszélyeztet az árvíz a Haiti délkeleti részén egy folyóvölgyben fekvő és 2 ezer méter magas hegyek övezte Mapou városában - közölte hétfőn az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) egyik illetékese.

A közelgő katasztrófát bejelentő Guy Gauvreau egyben élesen bírálta a szigetországban állomásozó nemzetközi haderőt, mert leállítani készül helikopterei segélyakcióját. A WFP kanadai képviselője elmondta: keddre tervezik az utolsó helikopter küldését, és az amerikai parancsnok arról tájékoztatta őt, hogy több járat indítására nincs felhatalmazása. Holott - folytatta Gauvreau - Mapounak és környékének öt tonna élelmiszerre, illetve gyógyszerre lenne szüksége. A WFP munkatársai pedig nem tudnak eljutni a külvilágtól elzárt városba az amerikai, francia és kanadai helikopterek segítsége nélkül - mutatott rá.

A Hispanolia szigetén lévő két országban, Haitin és a Dominikai Köztársaságban több mint egy hete áradások szedik áldozataikat. Haitin már mintegy ezren vesztették életüket a természeti csapásban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK