Utcára kényszerülnek a norvég dohányosok

Ezentúl tilos rágyújtani a norvégiai éttermekben és szórakozóhelyeken, miután Írország példája nyomán a skandináv országban is szigorú intézkedéseket vezettek be a dohányosokkal szemben. A norvég bártulajdonosok aggódnak emiatt, de a norvégok többsége helyesli a döntést.

A norvég kormány megtiltotta a cigizést az éttermekben, szórakozóhelyeken. A rendelkezéseket a vendéglátóiparban dolgozók egészségének megóvásával indokolták, hogy ne legyenek kitéve a passzív dohányzás ártalmainak. A közvélemény-kutatások szerint a norvégok többsége támogatja a változtatásokat, amelyek az utcai cigizést nem tiltják.

"Reméljük, hogy az új szabályok nem fogják rontani az üzletet" - mondta egy oslói bártulajdonos a BBC riporterének. A vendéglős szerint a legnagyobb bizonytalanságot az okozza, hogyan kell a törvényt alkalmazni. "Tényleg elveszik a működési engedélyt, ha valaki rágyújt és mi nem tudjuk megakadályozni?" - kérdezte. A rendelkezés szerint ugyanis a bár- és étteremtulajdonosok felelőssége a dohányzási tilalom betarttatása, és igen súlyos büntetésnek néznek elébe, ha hagyják a vendégeiket cigarettázni.

Az EU egészségügyi biztosa tavaly felvetette, hogy az éttermekben, sörözökben, kávéházakban be kellene tiltani a dohányzást. Eddig ezt csak Írországban tették meg, ahol idén márciusban vezették be a szigorításokat. Az ottani tapasztalatok szerint az intézkedések sikeresek. Norvégia, amely Írország után a második európai ország, amely szigorított, nem EU-tag.

A norvég felnőttek 26 százaléka dohányos, ami jóval nagyobb az ENSZ Egészségügyi Szervezete (WHO) által még elfogadható húszszázalékos aránynál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK