Gyilkossági kísérletet gyanít az ukrán ellenzék elnökjelöltje

2004.08.19. 11:16

Szerencsés kimenetelű balesetet szenvedett Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki miniszterelnök-jelölt a napokban. A politikust egy kampánygyűlésre szállító járművet uyganis állítólag megpróbálta leszorítani az útról egy teherautó. Juscsenko szerint gyanús, hogy a Kamaz nem hagyta magát megelőzni, és a lakott területektől távoli eset után azonnal megjelentek a rendőrök. Az elnökjelölt úgy vélte, gyanúját erősíti az is, hogy a biztonsági emberei által elfogott teherautósofőrt túl hamar elengedték a hatóságok.

Az elmúlt hét végén gyanús körülmények között szenvedett szerencsés kimenetelű közlekedési balesetet Viktor Juscsenko, ukrán ellenzéki vezető. A jelenlegi hatalom legfőbb opponense a nyugatbarátként - a jelenlegi hatalom által ugyanakkor inkább az Egyesült Államokban karriert csinált felesége miatt amerikai kémként - aposztrofált volt miniszterelnök állítása szerint egy merényletet élt túl.

Juscsenko - az október végén tartandó elnökválasztást előkészítő kampány részeként - az ország déli részébe tartott, amikor egy teherautó megpróbálta leszorítani az útról. A politikus biztonsági emberei állítólag már a baleset előtti napon kaptak egy fülest, amely szerint merénylet készülődik védencük ellen. A másnapi - Herszonba tartó - autóúton aztán egy Kamaz teherautó nem engedte, hogy megelőzzék. Juscsenko állítása szerint háromszor próbálták kikerülni a lassabb járművet, de az mindannyiszor visszaszorította őket, életveszélyes helyzetbe sodorva ezzel az elnökjelölt kocsiját és az őt kísérő konvojt.

Juscsenko szerint gyanús körülmény, hogy az ukrán rendőrség pillanatokkal a baleset után a helyszínre ért, holott az a legközelebbi lakott területtől meglehetősen messzire történt. A politikus szerint biztonsági csapata nélkül fél tucat parlamenti képviselő élete forgott volna veszélyben. Juscsenko azt is gyanúsnak ítélte, hogy ugyan testőrei elfogták a teherautó sofőrjét és átadták a rendőrségnek, ott bizonyítékok hiányában szinte azonnal elengedték.

Annak ellenére, hogy az utak állapota több helyen katasztrofális - és a közlekedési morál sem jobb - az autóbalesetek száma nem számít kiemelkedőnek, a volt szovjet tagköztársaságokban, körülbelül ezer ember hal meg az utakon évente. Aránytalanul magas azonban az ily módon elhalálozott politikusok száma. Többek között 1999-ben Vjacseszlav Csornovil, az ellenzék akkori prominens képviselője karambolozott frontálisan ugyancsak egy Kamazzal. Csornovil nem élte túl a balesetet, ahogyan 2002-ben Valerij Malejev, az Ukrszpecekszport vállalat vezetőjének életét sem kímélte egy - meglepetésre - Kamaz márkájú teherautó. Szerencsésebb volt Julija Tyimosenko (jelenleg is harcos ellenzéki vezető), aki kisebb-nagyobb sérülésekkel ugyan, de hasonló közúti katasztrófát úszott meg 2000-ben.

Boczka Károly

KAPCSOLÓDÓ CIKK