Izrael felújítja a Hamász-vezetők elleni támadásokat

2004.09.01. 13:31

Izrael felgyorsítja a vitatott biztonsági fal építését Ciszjordániában, és felújítja a Hamász szélsőséges palesztin szervezet vezetőinek meggyilkolását célzó műveleteit. A zsidó államnak ez a válasza arra, hogy tizenhat ember életét vesztette a kedden elkövetett - fél éve az első - palesztin öngyilkos merényletben Beér-Seva izraeli városban.

A ciszjordániai Hebron térségében felgyorsítják a biztonsági fal építését - közölte Ranaan Giszin izraeli miniszterelnökségi szóvivő. Giszin azért utalt erre a térségre, mivel a merénylők innen indultak el abba a dél-izraeli városba, ahol a buszrobbantásokat követték el. A szóvivő megjegyezte azt is, hogy mivel Ciszjordánia északi részén már hosszú szakaszokon elkészült a fal, a merénylők a palesztin terület déli részéről kiindulva kénytelenek folytatni tevékenységüket.

Jasszer Arafat palesztin elnök egyik, neve elhallgatását kérő közeli munkatársa viszont újságíróknak nyilatkozva azzal vádolta Izraelt, hogy valójában csak ürügyet keresett, amellyel igazolni kívánja a - Ciszjordániába benyúló - fal továbbépítését. A hágai Nemzetközi Bíróság korábban törvénytelennek ítélte a biztonsági falat, és az építmény lebontására szólította fel Izraelt, ám a zsidó állam nem hajlandó eleget tenni a felhívásnak.

Hajtóvadászat a Hamász  vezetői ellen

A merénylet másik izraeli válaszlépése az volt, hogy Ariel Saron kormányfő és magas rangú biztonsági tisztségviselők kedden éjszaka úgy döntöttek, hogy felújítják a Hamász szélsőséges palesztin szervezet vezetőinek meggyilkolását célzó műveleteket. A hasonló akciókat az elmúlt hetekben szüneteltették, a hadsereg ekkor az ország déli része ellen rakétatámadásokat intéző szélsőségeseket vette célba.

A keddi buszrobbantások elkövetését a Hamász vállalta magára. Mint közölték, a kettős merényletet megtorlásul szánták amiatt, hogy Izrael idén tavasszal végzett a szervezet szellemi vezetőjével, Ahmed Jaszin sejkkel és az annak utódjául választott Abdel-Aziz Rantiszivel. A palesztin szervezetek közül a Hamász követte el a legtöbb öngyilkos merényletet a csaknem négy éve tartó palesztin felkelés során. A keddi merényletet a szervezet több ezer híve ünnepelte Gáza város utcáin.

A merényletek és az iskolakezdés miatt szerdán fokozott riadókészültségbe helyezték az izraeli rendőrséget az ország egész területén. Az összes városba és a palesztin területekkel határos övezetekbe további, mintegy ezerháromszáz rendőrt és határőrt vezényeltek, akiket több ezer önkéntes segít.

Az izraeli hadsereg még szerda hajnalban Hebronban lerombolta a beér-sevai merénylet egyik tettesének házát, valamint aláaknázták azt a kétszintes épületet, ahol a huszonkét éves Ahmad Kavaszmeh élt, és felkészültek arra, hogy lerombolják a másik merénylő, Nasszim Dzsbari házát is.

A zsidó állam hadserege korábban útakadályokat emelt Hebronban, valamint föld- és kőtöltésekkel zárta el a városba vezető utakat. Egy katonai forrás szerint az éjszaka folyamán 12 körözött palesztint vettek őrizetbe a hatóságok a településen, míg másokat Betlehemben és a Jordán folyó nyugati partján fogtak el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK