Ivan elérte Jamaica térségét

2004.09.10. 1:52

Elérte Jamaica térségét közép-európai idő szerint csütörtök éjszaka az Ivan nevű hurrikán, amely előzőleg romba döntötte Grenada nagy részét legkevesebb huszonhárom halálos áldozatot maga mögött hagyva.

Forrás: EPA
Ivan műholdas felvétele

A jamaicai hatóságok mintegy 500 ezer, az ország déli partvidékén élő embert szólítottak fel arra, hogy még időben meneküljenek a szárazföld belsejébe. Hogy nyomatékot adjanak a biztonsági figyelmeztetések foganatjának, maga P.J. Patterson kormányfő kérte a 2,7 milliós szigetország lakosságát az óvintézkedések szigorú betartására.

Grenadán elkeseredettség és pánik uralkodik a szigetország lakossága körében. Megszűnt az áramszolgáltatás, az ivóvízellátás, a főváros, St. George,s romokban hever. Grenadának égető szüksége van távközlési berendezésekre, sátrakra, élelmiszerre, vízhatlan takarókra és építőanyagra.

A hurrikánokat romboló hatásuk alapján osztályozó ötfokozatú Saffir-Simpson skálán az Ivant az ötösről a négyes fokozatba sorolták vissza ugyan, de a szakemberek figyelmeztetnek: a trópusi szélvihar még így is gyilkos erejű.

KAPCSOLÓDÓ CIKK