90 halott az iraki harcokban

2004.10.01. 13:54

Nagyszabású hadműveletet indított az amerikai hadsereg és az iraki kormányerőkkel karöltve az ellenállók uralta közép-iraki Szamarrában péntek hajnalban. A harcok nyomán az iraki rendőrség napközben ellenőrzése alá vonta a város központját. Eddig több mint 90 ellenálló halt meg, a sebesültek számát kórházi források 180-ra teszik.

A támadás éjfél után indult meg, és a harcok jelenleg is folynak a behatolók és az iraki kormánnyal szemben álló különböző fegyveres csoportok között. Az áldozatok többsége az ellenállók közül került ki, az amerikai hadsereg két amerikai katona sebesüléséről számolt be. A katonák harckocsik támogatásával házról házra járva kutatták át a várost, ellenállókat keresve. A háztetőkön lapuló gerillák rakétagránátokkal és aknavetőkkel lőttek rájuk.

Az iraki belügyminisztérium szóvivője szerint az iraki rendőrség ellenőrzés alá vonta Szamarra központját és a központtal szomszédos kerületek többségét, de a városban folytatódnak a hadműveletek. Korábban az amerikai hadsereg azt tudatta, hogy az amerikai és iraki egységeknek sikerült biztosítaniuk a kormányzati és rendőrségi épületeket.

A Bagdadtól 95 kilométerre északra fekvő település kórházában fogytán van a kötszer, az oxigén és más alapvető eszközök. A városban szünetel a víz- és áramszolgáltatás, s az éjjel kijárási tilalom volt érvényben.

Az amerikai hadsereg hivatalos indoklása szerint a szamarrai hadművelet célja "a rendszeres kormányzati munka folytatásának előmozdítása, az Irak-ellenes erőkhöz tartozók elfogása vagy megölése", valamint a Szamarrában élők életkörülményeinek javítása. A hadművelet során amerikai katonák kiszabadítottak egy török állampolgárságú túszt - közölte az amerikai hadsereg. A férfit az Irakban állomásozó erők egyik támaszpontjára szállították.

Harcok Szadrvárosban is

Közben kilenc síita fegyveres és három polgári személy vesztette életét Bagdad síita szegénynegyedében, Szadrvárosban kirobbant pénteki harcokban. A veszteségekről a Mehdi hadserege félkatonai szervezet és kórházi források számoltak be.

A dél-iraki Bászrában négy rendőr és négy polgári személy halt meg, miután a rendfenntartók megpróbáltak szétválasztani két törzs tagjait, akik fegyveres összetűzésbe keveredtek egymással.

KAPCSOLÓDÓ CIKK