Figyelmetlenség okozhatta a magyar katona halálát Boszniában

2004.10.01. 16:42

Az eddigi adatokból arra lehet következtetni, hogy pillanatnyi figyelmetlenség okozhatta Boszniában azt a balesetet, amelyben egy magyar katona életét vesztette. A balesetben egy másik magyar katona is megsérült.

Az elsődleges megállapítások szerint saját pillanatnyi figyelmetlensége okozta  azt a közúti balesetet, amelyben életét vesztette egy magyar katona hét közepén Boszniában - közölte Kiss Dezső, a Honvédelmi Minisztérium sajtótisztje. A magyar katona szerdán délután teherautóval szenvedett halálos balesetet Bihácstól mintegy 15 kilométerre, amikor az általa vezetett 5 tonnás jármű az útról kisodródott egy kanyarban egy lankás területre. A teherautóban utazó másik magyar katonának eltörött a keze, és kifordult a válla.

Kiss Dezső ismertetése szerint a Magyar Honvédség vezérkari főnöke még szerdán este útnak indított egy vizsgálóbizottságot a helyszínre. A testület csütörtökön a baleset helyszínén tájékozódott a történtekről, illetve meghallgatta az esettel kapcsolatos jelentéseket. A sajtótiszt közölte: a vizsgálóbizottság pénteken visszatért Magyarországra, és jelentést készít a vezérkari főnök számára. A sérült teherautót hazaszállítják, amelyet közlekedési szakértő is megvizsgál majd.

A 28 katonából álló, Velika Kladusában állomásozó magyar katonai szállító szakasz a kanadai SFOR-kontingensnek végez szállításokat Bosznia területén 2003. augusztus vége óta. A kanadaiak a szállítási feladatok elvégzéséért cserébe magyar tisztek és tiszthelyettesek számára 2-5 hónapos nyelvi, repülős és logisztikai képzéseket biztosítanak Kanadában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK