Nincs nyertese az ukrán elnökválasztásnak

2004.11.01. 11:46

A két fő rivális, a jelenlegi kormányfő és Juscsenko ellenzéki jelölt jutott tovább a három héttel később tervezett ukrajnai elnökválasztás második fordulójába. A vasárnapi első fordulóban a két jelöltre leadott voksok száma közel azonos volt. Nemzetközi és hazai megfigyelők egyaránt számos szabálytalanságról számoltak be mindkét részről a voksolás során.

Ukrajnában a vasárnapi elnökválasztás első fordulójában leadott szavazatok 94 százalékának összeszámlálása után Viktor Janukovics kormányfő 40,1 százalékkal vezet Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt előtt, akire a választópolgárok 38,9 százaléka adta le voksát. Miután egyikük sem kapott 50 százalékot meghaladó szavazatot, ők ketten kerültek a november 21-re kitűzött második fordulóba. Erről az ukrán Központi Választási Bizottság számolt be.

A választás rendkívüli nagy érdeklődés mellett zajlott, a 36,7 millió szavazásra jogosult állampolgár 74 százaléka járult az urnákhoz. A harmadik helyen Olekszandr Moroz, az Ukrajnai Szocialista Párt elnöke áll a szavazatok 5,75 százalékéval, őt követi Petro Szimonenko kommunista pártvezető 5,02 százalékkal. A többi húsz jelölt a fennmaradó közel tíz százaléknyi szavazaton osztozott.

A hétfő reggeli adatok szerint Nyugat-Ukrajna nagy részében, illetve a fővárosban az ellenzéki elnökjelölt vezet, míg a déli és keleti régiókban és a krími Szevasztopol városában - Viktor Janukovics szerzett több szavazatot. A hétfő reggeli adatok szerint Kárpátalján Viktor Janukovics vezet.

Előző
  • 1
  • 2
Következő