Több amerikai katonát küldenek Irakba

2004.11.01. 21:36

Több amerikai katonát küldenek Irakba a választások idejére. A jelenleg 138 ezres kontingens így néhány hónapra 141,5 ezresre bővül. Amíg a választások le nem zajlottak, azok a katonák sem mehetnek haza, akiknek szolgálati ideje letelt. Ugyanakkor Hollandia bejelentette, hogy 2005-ig meghosszabbítja az Irakban tartózkodó katonái mandátumát.

Átmeneti időre növelik az Irakban lévő amerikai katonai erők létszámát, és az iraki választások megrendezéséig leállítják az esedékessé váló váltásokat is - közölte hétfőn a Pentagon.

Ezzel egy időben Rudolf Bot holland külügyminiszter első alkalommal beszélt annak lehetőségéről, hogy a tervezettnél tovább maradnak a holland katonák is Irakban.

Terry Venable ezredes, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a decemberben és a januárban esedékes váltásokat - amelyek összesen 7 ezer amerikai katonát érintenek - két hónappal, illetve 30-60 nappal későbbi időpontra halasztják. Emellett átmeneti időre az Irakban állomásozó amerikai csapatok jelenlegi 138 ezer fős létszámát 141,5 ezer főre növelik.

A jelenlegi tervek szerint jövő január végén tartanak választásokat Irakban. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy a választásokat megelőző időszakban le kell állítani a rotációt, mert a katonai alakulatok cseréje megzavarhatja a választási kampányt.

Ezzel egy időben a holland külügyminiszter első alkalommal beszélt annak lehetőségéről, hogy az Irakba vezényelt holland katonák mandátumát meghosszabbítják. Hétfőn, a jövő évi költségvetés parlamenti vitájának első napján a miniszter úgy fogalmazott: a kormány azzal számol, hogy az eredetileg tervezett időpontig - 2005. március 15-ig - maradnak a holland katonák Irakban, de történhetnek olyan előre nem látható fejlemények, amelyek miatt ezt a döntést felül kell vizsgálni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK