Egyre több a druida Angliában

2004.11.15. 16:34

A magukat druidának vallók szerint egyre több követője akad az ősi kelta vallásnak Angliában. A papok és boszorkányok szerint a pogány rítusokhoz azért kezdenek visszatérni, mert a kereszténység csak a halál utáni életről szól, a druida vallás viszont segít visszatérni a természethez. A druida újév alkalmából több helyszínen gyűltek össze a hívők, hogy a halott ősökre emlékezzenek.

A Samhiun nevű ünnepen, amely a kelta újévet jelenti, több, Stonhenge-hez hasonó kőépítmény körül gyűltek össze hivatásos driudák és boszorkányok. Az ünnepség az aratási időszak végét jelzi, amikor "a halott ősökre kell emlékezni, a téli sötétség ideje előtt" - mondta Morgan Adams, egy druida papnő.

Adams 10 éve lett druida, azóta a Druidák és Bárdok Rendje elnevezésű szervezet tagja. Szerinte a 21. századi Angliában soha nem látott mértékben nő a pogány hívők száma. A szervezet az érdeklődőknek hároméves kurzusokat szervez, hogy elsajátítsák a druida vallás alapjait és megtanulják, hogyan kerülhetnek kapcsolatba "a föld energiáival".

A druidák szerint a keresztény vallás a halál utáni életről szól, míg a druida az életre koncentrál. A papok szerint körülbelül 100 ezer pogány él Nagy-Britanniában, közülük legalább 6000 boszorkány és 10 ezer druida. 2002-ben még Robert Williams canterburyi érsek is ellátogatott egy druida szertartásra, amivel nagy vitát kavart.

A druidáknak nincsenek tempolmaik, a Stonehenge-hez hasonló köépítményeknél gyűlnek össze időnként, amelyek szerintük a föld energiáinak találkozási pontjain épültek. Az építményeket még a "nem pogány" lakosság is babonás tisztelettel övezi. Sok angol szerint azt, aki megbolygatja a szentnek tartott helyeket, szerencsétlenségek érik.