Befejeződtek Románia és Bulgária csatlakozási tárgyalásai

2004.12.14. 18:54

Befejeződtek kedden Románia és Bulgária EU-csatlakozási tárgyalásai. A két ország jövő tavasszal írhatja alá a csatlakozási szerződést, és 2007. január elsejétől válhat hivatalosan az EU tagjává. Az Unió azonban egy évvel elhalaszthatja a belépés időpontját, ha a beígért reformok nem haladnak megfelelő ütemben.

Hivatalosan is befejeződtek kedden Brüsszelben Románia és Bulgária EU-csatlakozási tárgyalásai, ezzel a két ország jövő tavasszal aláírhatja a csatlakozási szerződést, így valószínűleg 2007. január elsejétől az Európai Unió tagjaivá válhatnak.

Az EU azonban mindkét ország esetében egy évvel elhalaszthatja a belépés időpontját, ha úgy tapasztalja, hogy a beígért reformok végrehajtása nem halad megfelelő ütemben. Olli Rehn, az EU-bizottság bővítési ügyekért felelős tagja figyelmeztetett is, hogy mind Romániának, mind Bulgáriának még sokat kell tennie, főleg az igazságügyi reform és a korrupció elleni harc terén, ha a tervezett időben be akar kerülni az Európai Unióba.

Szolomon Paszi bolgár külügyminiszter elmondta: hazája jó úton halad, ezt az EU-tagállamok is elismerték, és 2007 január elsején Bulgária valóban belép az Európai Unióba. Mircea Geoana román külügyminiszter elismerte, hogy hazájának vannak még tennivalói, közölte: Románia nagy kiterjedésű, komplex ország, ahol a kommunizmus öröksége miatt nagy erőfeszítések kellettek a tárgyalások befejezéséhez.

A tárgyalások hivatalos lezárását követő brüsszeli sajtóértekezleten szóba kerültek az új, vasárnap megválasztott román államfő, Traian Basescu kijelentései. A politikus még a voksolás előtt kilátásba helyezte két tárgyalási fejezet újbóli megnyitását. Ezt a felvetést már hétfőn bírálta az EU soros elnökségét ellátó Hollandia külügyminisztere, Bernard Bot. Olli Rehn szerint az újranyitás már nem is lehetséges.

KAPCSOLÓDÓ CIKK