A CIA tudott az iraki vegyi fegyverkezés leállításáról

2005.02.01. 20:24

Az amerikai  Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) belső jelentésben helyesbítette korábbi álláspontját és megállapította, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök már 1991-ben feladta vegyifegyver-programját.

A CIA most először korrigált hivatalosan olyan értékelést, amelyet a 2003 tavaszán elindított iraki háború előtt készített a bagdadi rezsim vegyi fegyvereiről. A Los Angeles Times keddi számának értesülése szerint a titkos belső jelentést nem továbbítják a kormánynak, az amúgy sem mondana újat, hanem csak kiegészítik vele a téves megállapításokat tartalmazó iraki dossziét.

A lap által idézett tisztségviselők szerint ritkaság, hogy a CIA a korábbinak homlokegyenest ellentmondó álláspontra helyezkedik.

Az amerikai kormány a térség és a világ biztonságát fenyegető iraki tömegpusztító fegyverekkel indokolta a katonai fellépés szükségét a bagdadi rezsim ellen. A CIA által irányított 1500 fős csapat tavaly decemberben csendben beszüntette a kutatást Irakban a háború igazolására annyit emlegetett tiltott fegyverek után, noha a szakértők korábbi vezetője, David Kay már egy évvel korábban elismerte, hogy a bagdadi rezsimnek a háború előtt már nem voltak tömegpusztító eszközei vagy fegyverprogramjai. A csoport  várhatóan februárban terjeszti be zárójelentését kutatásairól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK