Szerbia vezetői törhettek a kormányfő életére

2005.02.01. 13:25

A szerb kormányfő, Zoran Djindjic meggyilkolásának megtervezésében az akkori jugoszláv államfő, mostani miniszterelnök Kostunica bizalmasai és az orosz titkosszolgálat is részt vett - állította a meggyilkolt miniszterelnök egyik közeli munkatársa egy rádióinterjúban. Állítása szerint még a szerb ortodox egyház részéről is voltak támogatói a merénylőknek. Zoran Djindjicet két éve lőtték le Belgrádban.

Zoran Djindjic szerbiai kormányfő meggyilkolása mögött politikai és katonai elemek állnak - állította Vladimir Beba Popovic, a szerbiai kormány egykori sajtóirodájának vezetője a B92 TV Insajder c. műsorában. A gyilkosság politikai háttere soha nem került nyilvánosságra, mert "ahhoz meg kellett volna nyitni a katonaságot és a katonai biztonsági szolgálatot" - olvasható a szerbiai Beta hírügynökség ismertetésében.

A néhai kormányfő legfőbb bizalmasa szerint a merénylet végrehajtói ismertek, s szervezőik közel állnak a politikai és katonai körökhöz, mégpedig Vojislav Kostunica szerb kormányfőhöz közeli vezetőkhöz. A hatóságok vizsgálódásainak vége szakadtak, amikor a merénylet utáni rendkívüli állapot idején őrizetbe vették Kostunica két legközelebbi bizalmasát, Rade Bulatovic nemzetbiztonsági tanácsadót, a titkosszolgálat jelenlegi vezetőjét és Aco Tomicot, a katonai biztonsági szolgálat (katonai elhárítás) egykori parancsnokát. Bulatovicot és Tomicot azzal gyanúsították, hogy tudtak a készülő merényletről. Mindketten beismerték, hogy találkoztak a zimonyi klán vezetőivel, de mivel a kapcsolattartás nem merítette ki a bűntény fogalmát, vádat nem emeltek ellenük.

"Bulatovic és Tomic őrizetbe vétele után a kormánytagok megijedtek, 'mákszemnél is kisebbek lettek', és azután a hatóságok gyakorlatilag már nem foglalkoztak a merénylet hátterének tisztázásával, megelégedtek azzal, hogy elfogták a gyilkosokat, a vörössapkás osztag vezetőit és a zimonyi klán tagjait" - mondta Popovic, aki szerint Djindjic gyilkosai ismertek ugyan, de a merénylet hátterében a politikai és katonai körökhöz közel álló személyek állnak.

"Nem tudom a nevüket, mert a nyomozás megrekedt azon a ponton. Nincs kétségem, hogy ezek Kostunicához közel álló emberek. Nincs kétségem, hogy Kostunica volt a politikai ernyője ennek a csoportnak" - így Popovic. A volt kormányilletékes azt is állította, hogy egy nyugat-európai ország belgrádi nagykövete már nyolc hónappal a merénylet előtt, 2002 szeptemberében tájékoztatta őt arról, hogy a nyugati diplomatáknak információik vannak a Djindjic ellen készülő merényletről, amelyet az orosz hírszerzés egyes elemei készítenek elő az akkori jugoszláv hadsereg egyes tisztjeivel.

Popovic közvetve a szerb ortodox egyázat is kapcsolatba hozta a kormányfő meggyilkolásával, mert úgymond védelmet nyújtott a merénylet hátterében állóknak, Amfilohije püspököt pedig árnyékpátriárkának nevezte.

Zoran Djindjic kormányfőt 2003 márciusában lőtték le orvlövészek, amikor kiszállt a kocsijából. A merénylet végrehajtásával a milosevici idők titkosszolgálatának félkatonai alakulatát (JSO), a vörössapkásokat vádolták, amelynek tagjai egy része az alvilágból került ki. Az alakulatot a merénylet után feloszltatták, számos tagját őrizetbe vették.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK