Elfogták az al-Kaida állítólagos szóvivőjét

2005.02.01. 22:26

A belga hatóságok kedd este őrizetbe vettek egy 28 éves, marokkói származású férfit, aki a feltételezések szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet európai szóvivője. Juszef Belhadzs őrizetbe vételére Madrid kérésére került sor.

A spanyol hatóságok kedd délután jelentették be, hogy elfogtak négy gyanúsítottat a tavaly márciusi madridi pokolgépes robbantássorozattal összefüggésben, s hogy nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Belhadzs ellen, aki gyanújuk szerint nem más, mint az al-Kaida európai szóvivője.

A Belgiumban élő Belhadzsot tavaly márciusban egyszer már őrizetbe vették a belga hatóságok: ez utóbbiak ekkor a GICM belgiumi ágát akarták felgöngyölíteni, s így került hálójukba a marokkói férfi.

Majdnem 200 halálos áldozat Madridban
A madridi vonatrobban-tások majdnem kétszáz halálos áldozatot követeltek. A terrorakciót valószínűleg a Marokkói Iszlám Harci Csoport (GICM) hajtotta végre, márpedig ez az al-Kaidához kötődik.

Az ellene felhozott vádak azonban ekkor még nem voltak súlyosak, így júniusban szabadon engedték.

A rendőröknek szerencséjük volt, hogy sikerült Belhadzsot újból előállítaniuk: a spanyol és ezen keresztül a belga sajtó ugyanis még azt megelőzően megkapta a hírt az ellene kiadott letartóztatási parancsról, mint hogy őrizetbe vétele ténylegesen is megtörtént volna, így a belga nyomozó szerveknek kérniük kellett a helyi médiát, hogy a hírt ne hozzák idő előtt nyilvánosságra, ne riasszák el a férfit.

KAPCSOLÓDÓ CIKK