A Vatikán szerint túl egészségesek a nyugatiak

2005.02.17. 19:13

A Vatikán erkölcsteológusai megfeddték a jóléti társadalmakat a mindent gyógyítani akaró orvostudomány miatt. A teológusok szerint az orvostudomány a "valóságtüól elrugaszkodott várakozásokat" teremt. Ellenpéldaként a pápát hozták fel, aki évek óta csendben küzd a Parkinson-kórral.

Vatikáni tisztségviselők csütörtökön megfeddték a jóléti társadalmakat vallásos egészségimádatukért, és II. János Pál pápa sztoikus szenvedését állították ellenpéldaként szembe azzal a gondolkodásmóddal, hogy a modern orvostudománynak minden betegséget gyógyítania kell.

"Miközben a világban éhínségtől és betegségektől sújtott emberek milliói küzdenek az életben maradásért a legelemibb egészségügyi ellátás nélkül, a gazdag országokban az egészségnek jólétként való felfogása szerepet játszik olyan valóságtól elrugaszkodott várakozások teremtésében, mint hogy az orvostudomány választ adhat minden szükségletre és vágyra" - jelentette ki Maurizio Faggioni, a Pro Vita Pápai Akadémia erkölcsteológusa.

"A vágyak orvostudománya, amelyet az egészségügy piaca serkent, növeli a gyógyszerészeti és belgyógyászati-sebészeti szolgáltatások iránti igényt, és az ésszerűség határait túllépve elnyeli a közpénzeket" - mutatott rá Faggioni sajtóértekezletén, amelyet az akadémián jövő héten megrendezésre kerülő vita elé időzítettek. Ezen olyan politikailag kényes kérdések kerülnek terítékre, mint az élethez való jog és a betegellátás.

Manfred List pszichiáter, vatikáni akadémikus a "mindent elborító egészségmániás őrület élő alternatívájaként" méltatta a Parkinson-kórral évek óta küzdő II. János Pált.

KAPCSOLÓDÓ CIKK