Pokolgép robbant egy libanoni üdülőfaluban

2005.04.01. 22:25

Három ember megsebesült, miután nagyerejű pokolgép robbant fel egy libanoni üdülőfalu bevásárló központjában péntek este Bejrúttól északkeletre, keresztények lakta térségben - közölte a rendőrség. A helyszínen tartózkodó mentőalakulatok jelentős anyagi károkról számoltak be.

A pokolgépet a bevásárló központ parkolójában helyezték el (az ismeretlen merénylők). A központban irodák és üzlethelyiségek mellett a februárban meggyilkolt Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök családjának érdekeltségébe tartozó bank is fiókot működtetett. Az elegáns üdülőfalu, Brummana Bejrúttól mintegy 15 kilométerre északkeletre, az ország földközi-tengeri partvidéke felett magasodó hegyekben található.

Libanonban március 19. óta immár immár negyedszer hajtottak végre robbantásos merényletet keresztények lakta térségben. Az előző három, Bejrúttól északra fekvő kereskedelmi, idegenforgalmi és ipari célpontok ellen elkövetett merényletekben 3 ember meghalt, 17 másik pedig megsebesült.

A közel-keleti országban zűrzavaros állapotok uralkodnak azóta, hogy Rafík Haríri február 14-én robbantásos merényletben életét vesztette. A Szíria-ellenes libanoni ellenzék a szomszédos Szíria és annak libanoni szövetségesei kezét látta Haríri halála mögött. A merénylet után szervezett népes libanoni ellenzéki tüntetések és erőteljes nemzetközi nyomás hatására Szíria megkezdte katonái és hírszerzői kivonását Libanonból. Szíria még a libanoni polgárháború elején, 1976-ban vezényelte katonáit Libanonba.