Merénylethullám az új iraki kormány ellen

2005.05.01. 10:59

Öt iraki rendőrt gyilkoltak meg vasárnap Bagdad déli részén, a támadásért az-Zarkávi terrorista csoportja vállalta a felelősséget. A hétvégén több merényletet követtek el civilek ellen is. Irakban azt követően lángolt fel újra az erőszak, hogy csütörtökön beiktatták az új iraki kormányt. 

Abu Muszab az-Zarkávi terrorista csoportja vállalta a felelősséget a vasárnapi, Bagdad mellett elkövetett rendőrgyilkosságokért. Vasárnap öt iraki rendőrt lelőttek, egyet pedig súlyosan megsebesítettek ismeretlen fegyveresek Bagdad déli kijáratának egyik ellenőrző pontjánál. Az iraki belügyminisztérium szerint a rendőröket valószínűleg álmában gyilkolta meg a 30 fős terrorista csapat. A támadás egy katonai kollégium közelében történt, amit az amerikai egységek használnak.

Szombat estétől vasárnap délelőttig újabb terrortámadások sorozatát követték el Irakban. Bagdad dél-keleti kerületében öt iraki civil meghalt, 12-en pedig megsebesültek egy gépkocsiba rejtett pokolgéptől. Az áldozatok között egy kislány is volt. A robbanószerkezet nem sokkal egy amerikai katonai konvoj elhaladása után lépett működésbe egy rendőrőrs és egy közhivatal közelében.

Az iraki biztonsági erők a Bagdadtól északra fekvő területekről is halálos áldozatokkal járó támadásokról számoltak be vasárnap. Baidzsi mellett egy üzemanyagot szállító török kamionost lőttek le még szombaton reggel. Ugyanebben a körzetben meghalt egy iraki civil aknatámadásban. Szamarrában egy iraki katona meghalt, kettő megsebesült pokolgép-robbanásban. Sorgat közelében egy rendőrt és egy nemzetközi olajcégnek dolgozó tolmácsot lőttek le két támadás során.

A péntek óta megszaporodó támadások eddig közel 70 áldozatot követeltek Irakban. Az erőszakhullám azt követően lángolt fel, hogy csütörtökön beiktatták az új iraki kormányt, amelytől sokan éppen az erőszak megfékezését várják.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK