Felfedte magát a Watergate-ügy kulcsembere

2005.06.01. 6:32

Az FBI második embere, W. Mark Felt segítette titkos információk kiszivárogtatásával a The Washington Post két újságíróját a Watergate-botrány leleplezésében. A lehallgatási botrány eltussolása miatt kellett lemondania az akkori elnöknek, Richard Nixonnak.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egykori második embere, W. Mark Felt volt a rejtélyes "mély torok", aki titokban értesülésekkel segítette a The Washington Post két újságíróját a Watergate-botrány leleplezésében, amely végül lemondásra kényszerítette Richard Nixon elnököt - adta hírül kedden a Vanity Fair magazin.

A kaliforniai Santa Rosa városában élő 91 éves nyugdíjas férfi maga törte meg a hallgatását és olyan titokról lebbentette fel a fátylat, amely több mint 30 év óta izgatta a közvélemény fantáziáját. A Vanity Fair magazinnak elmesélte, hogy ő látta el információkkal Bob Woodward és Carl Berstein újságírókat, a The Washington Post munkatársait, akik leleplezték a demokrata párti ellenzék törvényellenes lehallgatásának és az eltussolására tett kísérleteknek a botrányát. Bob Woodward és Carl Berstein néhány órával később a The Washington Post honlapján megerősítette a hírt.

Ben Bradlee, akkori főszerkesztőjük, ma a lap egyik alelnöke úgy fogalmazott, hogy a történet utolsó titka is napvilágra került. Kezdeti habozásuknak az volt az oka, hogy nem tudták, egykori forrásuk teljes szellemi képességeinek a birtokában fedte-e fel magát. A család azonban közleményt adott ki, amelyben nagy amerikai hősnek nevezte Mark Feltet, akit egészen a legutóbbi időkig kétségek gyötörték, hogy egyáltalán büszke lehet-e arra, amit tett. Hajlott korára és 2001-ben elszenvedett szívrohama után megrendült egészségi állapotára hivatkozva a sajtót egyelőre távol tartják tőle.

Woodward és Berstein az "Elnök emberei" című (1976-ban Robert Redford és Dustin Hoffman főszereplésével megfilmesített) könyvében a hatvanas évek híres pornófilmjéről nevezte el "mély toroknak" informátorát, aki szinte mindent tudott arról, hogy mi folyik a Fehér Házban, az igazságügyi tárcánál és persze az FBI-ban. Az újságírók megfogadták, hogy csak a halála után nevezik meg forrásukat.

Az elmúlt évtizedek szakadatlan találgatásai során a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) akkori vezetőitől Alexander Haig fehér házi stábfőnökön át egészen Henry Kissinger volt külügyminiszterig számos személyre gyanakodtak és köztük felmerült Mark Felt neve is, mint aki azonos lehet a "mély torokkal". Felt minduntalan tagadott és egészen 2002-ig még a családja előtt is elhallgatta, hogy ő volt az informátor, aki késő éjszaka kihalt washingtoni parkolókban és különféle kivilágítatlan helyeken találkozott titokban az újságírókkal, hogy újabb és újabb értesülésekkel lássa el őket feltáró munkájukban. Woodward úgy kért tőle éjszakai találkozót, hogy ablakpárkányán egy virágcserépben kis zászlót helyezett el.

A botrány úgy indult, hogy öt férfi 1972. június 17-én betört a Demokrata Párt választási bizottságának a washingtoni Watergate épületben bérelt irodájába, hogy mikrofonokat rejtsenek el. A nyomok a Fehér Házba vezettek. Richard Nixon két évvel később, 1974. augusztus 8-án mondott le elnöki hivataláról. Nem a betörés miatt, amelyről talán nem is tudott előre, hanem azért kényszerült távozásra, mert az ügyet megpróbálta eltussolni. Nixon volt az egyetlen elnök az Egyesült Államok történetében, aki lemondott hivataláról.

Woodward ma a The Washington Post egyik vezetője. Bernstein 1976-ban megvált a laptól és most szabadúszó újságíró.