Újra beindultak a kivégzések Irakban

2005.09.01. 15:00

Három embert felakasztottak csütörtökön Irakban, mert a bíróság szerint bebizonyosodott, hogy rendőröket öltek meg és az al-Kaida egyik iraki csoportjának dolgoztak. Szaddám Huszein 2003-as megbuktatása óta nem hajtottak végre halálbüntetést Irakban.

Felakasztottak három embert Irakban csütörtökön. Először hajtottak végre halálbüntetést a Szaddám-rendszer 2003-as megdöntése óta. Az egyik iraki kormányszóvivő közölte, hogy Kút város bíróságának májusi ítélete alapján délelőtt tíz órakor végezték ki a három férfit. Az ítélet szerint bebizonyosodott, hogy rendőröket gyilkoltak meg. A bíróság szerint a tettesek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő Anszár asz-Szunna iszlámista szervezet tagjai voltak.

A halálbüntetések végrehajtását 2003 márciusában tiltotta be Paul Bremer, Irak akkori amerikai kormányzója. Visszaállítását 2004 júniusában jelentették be, bár Kofi Annan ENSZ-főtitkár iraki megbízottján keresztül kérte, hogy ne tegyék. A kormány szóvivője erre reagálva kijelentette: Irakban közmegegyezés van abban, hogy "ha nincs büntetés, nem lesz biztonság sem".

KAPCSOLÓDÓ CIKK