Meghalt Johannes Rau volt német államfő

2006.01.27. 15:21

Pénteken meghalt Johannes Rau volt német köztársasági elnök. A szociáldemokrata politikus 1999 és 2004 között volt Németország elnöke. Johannes Rau régóta betegeskedett.

Hetvenöt éves korában meghalt pénteken Johannes Rau volt német köztársasági elnök - közölte a berlini elnöki iroda. A politikus régóta betegeskedett. Miután 2004-ben megvált hivatalától, két műtéten is átesett, amelyek után nem nyerte vissza egészségét.

A szociáldemokrata Johannes Rau közel 50 éven át volt politikailag aktív, húsz éven át vezette miniszterelnökként a legnépesebb német tartományt, Észak-Rajna-Vesztfáliát. 1999-ben lett szövetségi elnök.

Szívügye volt a németek és a külföldiek együttélése Németországban. Beiktatásakor elmondta: "minden német elnöke kívánok lenni, és partnere mindenkinek, akik német útlevél nélkül nálunk élnek és dolgoznak". Emlékezetes volt az izraeli parlamentben elmondott beszéde, amelyben megbocsátást kért a holokauszt bűneiért.   

Rau 1931-ben Wuppertal-Barmenben született egy ötgyermekes, erősen vallásos evangélikus család harmadik fiaként. A háború után kiadói-könyvkereskedői képesítést szerzett, és újságíróként is dolgozott.