Alkoholmentes sörrel készülnek a Hamász-uralomra

2006.02.01. 11:59

Bár a Hamász vezetése azt ígéri, az általa képviselt radikális politikai irányzatnak nem lesznek kulturális és a midnennapi életre vonatkozó következményei, a palesztin területen élők mégis attól tartanak, hogy korlátozásokkal kell majd szembenézniük. Példaként azt hozzák fel, hogy a Gázai övezetben, ahol egyre népszerűebb az utóbbi időben a Hamász, lassan minden italüzlet bezár. Egy sörfőzde alkoholmentes sörrel készül a Hamász uralmára - írja a Times.

"Nem fogjuk gátolni a palesztinok szabadságát és jogait. A lányokat nem különítjük el a fiúktól az iskolákban. Az asszonyoknak nem kell majd hidzsábot viselniük. Nem fogjuk bezárni az alkoholt kínáló éttermeket" - jelentette ki korábban Mahmúd Ramahi Hamász-szóvivő azon felélmek kapcsán, hogy a múlt heti palezstin választásokon győztes, radikális Hamász hatalomra kerülése, a mindennapi életet érintő változásokat hozhat a palesztin területeken. Sokan azonban nem hisznek a Hamásznak - írja a Times.

Példaként azt hozzák fel, hogy a Gázai övezetben, ahol az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált a Hamász, sorra zárnak be a bárok. Bár a palesztinok többsége muszlim, így számukra tilos az alkoholfogyasztás, a lakosság mintegy 2 százaléka keresztény, akik szabadon hódolhatnak az alkoholos italok élvezetének, így üzleteik, boltjaik is vannak, ahol alkohol tartalmú italokat árulnak. Ezen kívül, a megszállt területeken is szabad volt üzletelni alkohol tartalmú italokkal, akad olyan palesztin család, a Times szerint, amelyik 40 éve sörök, borok, röviditalok kereskedelméből él.

A bárokat azonban robbantások tizedelték meg és most az alkoholgyártók is korlátozásoktól tartanak. A palesztin területek egyetlen alkoholfőzdéjében, a Taybehben például alkoholmentes sör gyártásába kezdtek, az új termék megjelenése ráadásul a Hamász zöld színét kapta, hogy egy esetleges szigorításánál jobb megítélés alá essen. "Nem látunk jövőt az alkoholban. Az egész az intifádával kezdődött. Az emberek egyre vallásosabbá válnak, ahogy a gazdasági helyzet romlik" - próbált magyarázatot adni a félelmek okára egy alkoholkereskedő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK