A montenegrói parlament elfogadta a népszavazási törvényt

2006.03.01. 22:23

A montenegrói parlamenti szerdán késő éjszakába nyúló ülésén elfogadta az új népszavazási törvényt, amely az Európai Unió ajánlásaival összhangban meghatározza a köztársaság jogállásáról szóló ügydöntő referendum lebonyolításának szabályait.

A belgrádi média szerint a törvényhozás nagy többséggel fogadta el a jogszabályt. Két kisebb szakadár párt, a kormányzó Szociáldemokrata Párt és az ellenzéki Montenegrói Liberális Párt, illetve két, náluk is jelentéktelenebb párt a törvény ellen szavazott.

Az EU ajánlásával összhangban a törvény meghatározza, hogy a voksolók legalább 55 százalékos többsége szükséges a köztársaság függetlenségének kikiáltásához. A népszavazási íven a következő kérdés szerepel majd: "Óhajtja-e, hogy a Montenegrói Köztársaság független állam legyen teljes nemzetközi jogi szuverenitással?".

Filip Vujanovic köztársasági elnök javaslatára a parlament várhatón csütörtökön írja ki a népszavazást. Kedden a kormányoldal és az ellenzék egyetértésre jutott abban, hogy május 21-én tartják meg a referendumot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK