Benyújtotta lemondását a koszovói miniszterelnök

2006.03.01. 18:40

Benyújtotta szerdán lemondását Bajram Kosumi koszovói miniszterelnök. A belgrádi média szerint Kosumi azzal indokolta lépését, hogy egy leváltására irányuló kezdeményezés esetén a parlamentben nem kapott volna elegendő támogatást.

A koszovói alaptörvény, az ENSZ által kidolgozótt úgynevezett "alkotmányos keret" értelmében amennyiben lemond a miniszterelnök, távoznia kell kormányának is. A lemondást szinte órára pontosan akkor jelentette be Kosumi, amikor Pristinába érkezett a koszovói státustárgyalások lebonyolításával megbízott Martti Ahtisaari volt finn elnök.

A pristinai média korábban arról adott hírt, hogy a miniszterelnök munkájával elégedetlen a pártja, a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK), ezért szorgalmazza lemondását. Kosumi egy éve vezette a tartományi kormányt, miután elődje, a háborús bűntényekkel vádolt Ramus Haradinaj önként feladta magát a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

A pristinai lapok közül szerdán az Express harangozta be a miniszterelnök lemondását. Egyrészt azzal indokolta ezt, hogy a koszovói albán vezetők elégedetlenek a Kosumi-kormány teljesítményével, az ENSZ által előírt normák teljesítésével, megrendült iránta a bizalom a pártban és a kormányban is. A lap tudomása szerint az AAK Agim Cekut javasolja kormányfőnek, aki már el is fogadta a párt ajánlatát.

Agim Ceku a parancsnoka a polgári védelmi feladatok teljesítésére alakult Koszovói Védelmi Hadtestnek (TMK), amely az albán szakadárok tervei szerint hadsereggé növi ki magát a tartomány függetlenné válása után. Az 1998-99-es válság idején Ceku a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) nevű lázadószervezet egyik parancsnoka volt. Belgrádban első számú közellenségnek tartják őt, a szerb hatóságok terrorizmussal és népirtással vádolják, Interpol-körözést adtak ki ellene, amelyet azonban figyelmen kívül hagy a nemzetközi közösség. A szerbiai vádak miatt Cekut szinte napra pontosan két évvel ezelőtt rövid időre feltartóztatták a Ferihegyi repülőtéren, majd állítólag a koszovói ENSZ-misszió közbenjárására szabadon engedték.

A belgrádi média szerint miközben az AAK menesztette a miniszterelnököt, a másik kormányzó párt, a Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) elnöksége szerdán kezdeményezte Nexhat Daci parlamenti elnök menesztését. Az LDK hasonlóképpen elégedetlen Daci munkájával a házelnöki poszton. A párt Kolj Berishát, az LDK alelnökét nevezte meg jelöltjének a parlamenti elnöki posztra.

A pristinai média úgy tudja, hogy az LDK-AAK kormánykoalíció nem bomlik fel, de változások lesznek az utóbbi párt által vezetett tárcák élén.

KAPCSOLÓDÓ CIKK