Emberi tényező okozta az egyiptomi kompbalesetet

2006.04.01. 22:56

A kapitány hibája okozta a Szalaam 98 komphajó februári vörös-tengeri tragédiáját, amelynek több mint 1000 halálos áldozata volt - közölte szombaton az egyiptomi szállítási miniszter. A hajó feketedoboza kiértékelése után derült fény a tragédia, amelyben több mint ezer ember meghalt, igazi okára.

Mohamed Junesz Manszur Lotfi Manszo közölte: a Szaud-Arábiából Egyiptomba tartó komp kapitánya csak azután adott le vészjelzést, amikor a hajó süllyedni kezdett - jelentette a MENA egyiptomi hírügynökség.

"A feketedoboz elemzésével megbízott bizottság megállapítása szerint a komp a kapitány hibájából süllyedt el" - közölte a miniszter. A MENA további részletekre nem tért ki.

A komp a szaúd-arábiai Dubából tartott a Kairótól 600 kilométerre délkeletre fekvő Szafaga kikötőjébe. A hajón utazó 1414 emberből csupán 387 élte túl a szerencsétlenséget. A túlélők elmondása szerint tűz ütött ki a kompon röviddel azután, hogy a hajó elhagyta Szaúd-Arábiát. A hajó oldalára dőlt, de folytatta útját, majd két órával később elsüllyedt. Szajed Omar kapitány hollétéről továbbra sem tudnak semmit.

A vizsgálat keretében az egyiptomi hatóságok megtiltották a hajótulajdonos feleségének, Szauszan Abdel-Azíznak - aki Londonba kívánt utazni férjéhez -, hogy elhagyja az országot. Mamduh Iszmail azután hagyta el Egyiptomot, hogy a 36 éve hajózó Szalaam 98 balesete ügyében megindult a vizsgálat. Március közepén feloldották Iszmail parlamenti képviselői mentelmi jogát, hogy kihallgathassák a hajótörés ügyében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK