A tetovált 13-tól retteg Latin-Amerika

2006.05.17. 9:26

Mara Salvatrucha - ez vált az egyik legrettegettebb szókapcsolattá az elmúlt években az Egyesült Államok több nagyvárosában, illetve Közép-Amerika szinte minden országában. Az eredetileg Los Angelesben élő salvadori bevándorlók önvédelmi szervezeteként alakult Mara Salvatrucha két évtized alatt akkora hírnevet szerzett magának, hogy az FBI is az egyik legkomolyabb fenyegetésnek tartja. A becslések szerint 50 ezer tagot számláló banda minden alvilági tevékenységből kiveszi a részét. Az érintett államok meglepő keménységgel próbálják letörni tevékenységüket: egyes országokban már egy tetoválásért is börtön vagy halál jár.

2006. május 16-án, kedden holtan találták San Salvador-i háza előtt Ernesto Mirandát. Golyó végzett vele, a merénylet oka annyira kézenfekvő, hogy senki nem is nagyon firtatta: a Smokey néven is emlegetett Miranda a Mara Salvatrucha (MS-13), a legkeményebbnek, legkegyetlenebbnek és egész Észak-Amerikában legelterjedtebbnek tartott banda kiugrott alapítója volt, aki az elmúlt éveit jogi tanulmányoknak szentelte, illetve társadalmi munkában igyekezett a szegénynegyedekben élő fiatalokat megmenteni attól, hogy bandatagokká váljanak.

Az MS-13 erejét jól jellemzi, hogy a Los Angelesből indult csoport ma már az Egyesült Államok 30 nagyvárosán kívül jelen van Kanadában, Mexikóban, Guatemalában, Hondurasban, El Salvadorban, Belize-ben és más közép-amerikai államokban is, de egyes sejtek állítólag már Spanyolországban, Olaszországban és Belgiumban is megjelentek. Közép-Amerikában a legszerényebb becslések szerint is 50 ezren vannak. A csoport hangulatát jól jellemzi egyik kiugrott tagjának leírása: "A többség itt már ölt embert. Ez alapvető követelménye a bandához tartozásnak."

A kegyetlenségéről, kíméletlenségéről és aktivitásáról - illetve néhány csúsztató újsághírnek köszönhetően tagjainak sátánimádatáról - hírhedt banda tevékenységét az FBI is az egyik legkomolyabb fenyegetésnek tartja. Tavaly egész évben folytak a kisebb-nagyobb akciók a bandatagok kézrekerítésére, az eddigi csúcspont egy 2005. szeptemberi hadművelet volt, melyben az FBI koordinálásával 6400 szövetségi ügynök vett részt. Az Egyesült Államok mellett másik négy közép-amerikai országra is kiterjesztették a kétnapos akciót, melyben végül az MS-13 660 tagját fogták el. Chris Swecker, az FBI egyik helyettes vezetője szerint az elmúlt 23 év legnagyobb szabású rajtaütését hajtották végre a Mara Salvatrucha ellen.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK