Hamisított gyógyszerek öltek meg négy kínait

2006.05.22. 6:16

További négy ember halálát okozták Kínában vélhetően hamisított gyógyszerek - jelentette be hétfőn a pekingi kormány. Ezzel a szóban forgó gyógyszerek okozta halálesetek száma kilencre emelkedett.

Az Új Kína hivatalos állami hírügynökség még pénteken számolt be arról: Kína összes gyógyszergyárára kiterjedő vizsgálatot rendelt el a távol-keleti ország kormánya annak nyomán, hogy minden valószínűség szerint hamisított gyógyszerek öt ember halálát okozták.

Az illetékes hatóságoknak "azonnal átfogó ellenőrzést kell indítaniuk a gyógyszerüzemekben a beszerzett nyersanyagok, az anyagok kezelése és a kész termékek bevizsgálása tekintetében" - számolt be az Állami Élelmiszer- és Gyógyszeripari Igazgatóság utasításáról az Új Kína.

Ven Csia-pao államfő utasítására nyomozást indítottak öt haláleset ügyében, amelyeket a gyanú szerint egy epegyógyszer hamisított összetevője okozott. Ez az anyag, a diglikol veseelégtelenséget vált ki.

A gyógyszert az északkelet-kínai Csicsihar 2. számú gyógyszerüzemben állították elő. A gyártó azt állítja, hogy beszállítójától rossz összetevőt kapott, és ellenőrei nem szűrték ki a hibát. A mérgező diglikolt kimutatták a vállalat négy másik gyógyszerében is. Értesülések szerint a beszállító cég vezetőjét és hét munkatársát őrizetbe vették.

Kínában több száz gyógyszerüzem működik, egy részük kínai, más részük külföldi résztulajdonú vegyes vállalat formájában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK