Őszre ismerheti el a világ Montenegrót

2006.05.24. 17:49

Pár hónapon belül megtörténhet Montenegró teljes elszakadása Szerbiától, a miniállam ugyanis jelenleg is rendelkezik önálló intézményekkel, saját rendőrséggel és pénzzel. Montenegró függetlenségét őszre várhatóan elismeri a legtöbb ország, köztünk hazánk is. A világ 194. független államának saját hadsereget ezen kívül kell toboroznia, az ugyanis közös volt az államszövetségben.

Montenegró már jelenleg is rendelkezik önálló állami intézményrendszerrel, többek között saját államapparátussal, önálló rendőrséggel és pénzzel, így ha Belgrád is elfogadja a vasárnapi népszavazás eredményét, a függetlenné válás hamar megtörténhet - mondták az [origo] által megkérdezett szakértők.

A montenegrói választási bizottság kedden reggel hozta nyilvánosságra a miniállam Szerbiából való kiválásáról döntő népszavazás hivatalos végeredményét. E szerint a lakosság 55,5 százaléka az elszakadás mellett döntött, ami azt jelenti, hogy Montenegró független államként folytatja életét, vagyis nem alkot a jövőben államszövetséget Szerbiával. A függetlenség kivívásához a szavazatok 55 százalékára volt szükség.

A következő lépés az lesz, hogy a montenegrói parlament megerősíti a referendum eredményét. Ennek azért is nagy a valószínűsége, mivel az elszakadáspárti Milo Djukanovic miniszterelnöknek többsége van a törvényhozásban. A népszavazás eredményét várhatóan elfogadja a szerb törvényhozás és a közös parlament is. Boris Tadic szerb elnök és Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök kedden bejelentette, hogy tiszteletben tartják a montenegrói szavazás eredményét.

Juhász József Balkán-szakértő szerint a Szerbia és Montenegró alkotta államszövetség felbomlását megkönnyíti a 2002-ben Belgrádban aláírt úgynevezett Solana-egyezmény is, amely pontosan szabályozza a két tagállam elszakadásának folyamatát. Ennek értelmében a nemzetközi elismertséget és az ENSZ-tagságot automatikusan Szerbia örökli meg - tette hozzá Juhász.

ENSZ-tagság és hadsereg

Montenegrónak így külön kell kérnie a felvételét az ENSZ-be és más nemzetközi szervezetekbe. Podrogica valószínűleg kérni fogja azt is, hogy az Európai Unió vele is indítsa meg a társulási tárgyalásokat, amit korábban az államszövetséggel folytattak, de Ratko Mladic kiadatásának elmaradása miatt felfüggesztettek.

Valki László nemzetközi jogász szerint az EU-tagállamok nyilván egyszerre ismerik majd el Montenegrót, a többiek pedig sorra nyilatkoznak arról, hogy elismerik az új állam létrejöttét. Hasonlóan, mint ahogy az a volt jugoszláv tagköztársaságok (Horvátország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia) esetében is történt. Valki László szerint a nemzetközi elismerés több hónapot vesz igénybe, de őszre várhatóan befejeződik. 

Az elszakadó tagállam

A Szerbia és Montenegrót kötelező nemzetközi szerződések sorsa, vagy a közös államvagyon felosztása azonban még hosszabb ideig tartó tárgyalásokat tételez fel. Montenegrónak emellett önálló hadseregre is szüksége lesz, az ugyanis közös volt az államszövetségben. Juhász József szerint a szárazföldi haderő nagy része varhatóan marad Belgrádnál, míg a tengeri flotta Podgoricához kerül.

A Külügyminisztériumban nem kívántak reagálni az [origo] azon kérdéseire, hogy Magyarország mikor veszi fel a diplomáciai kapcsolatot az miniálammal, valamint hogy milyen vízumpolitikát tervez Podgoricával. A Külügyben mindössze annyit közöltek, hogy erről még korai beszélni, és hazánk az Unióval együtt alakítja ki a Montenegróval kapcsolatos álláspontját.

Juhász József szerint Magyarország uniós tagállamként valószínűleg az elsők között lesz majd, amelyek elismerik az új államot. A szakértő szerint elképzelhető, hogy hazánk más vízumpolitikát folytat majd Montenegróval, mint az egykori államszövetséggel. Ennek oka, hogy a Szerbia és Montenegró területén élő magyarság 95 százaléka szerb területen él.

A 194. állam

Montenegró függetlenségével a Föld 194. teljesen önálló, semmilyen más hatalomtól nem függő állama jön létre. Legutóbb 2002-ben, Kelet-Timor függetlenedésekor került új ország a világatlaszokba. Európában Csehszlovákia 1993-as kettéválásakor született két új állam (Csehország és Szlovákia), Bosznia és Szerbia 1992-es függetlenedését pedig csak az 1995-ben aláírt daytoni egyezmény szentesítette.

Montenegró 13 812 négyzetkilométeres területével igazi miniállamnak számít majd. Az ország lakossága a 2003-as becslések szerint 616 258 fő, melynek 43 százaléka montenegrói, 31 százaléka szerb, közel 8 százaléka bosnyák, 5 százaléka albán, a maradék pedig horvát, roma és más kisebbséghez tartozó. A lakosság 63 százaléka a szerbet tekinti anyanyelvének. Montenegró legnagyobb városa Podgorica, amelynek lakossága 136 ezer fő. A korábbi királyi főváros és a dinasztia székhelye Cetinje.

KAPCSOLÓDÓ CIKK