Háborús bűnökkel vádolják Karadzic volt miniszterét

2006.07.17. 20:52

Háborús bűnökkel vádolta meg hétfőn Momcilo Mandicot, volt boszniai szerb minisztert a háborús bűnök ügyében illetékes boszniai ügyészség. Korábban hatalommal való visszaélés és a szervezett bűnözéshez kötődése miatt érdeklődött utána az igazságszolgáltatás.

A vádirat szerint az 1992-95-ös boszniai háború idején a szökésben lévő háború bűnös, Radovan Karadzic kormányában a belügyminiszter-helyettesi és igazságügy-miniszteri posztot betöltő Mandic felelős azért, hogy "javító-nevelő" célú létesítményeket működtettek Bosznia szerb részein 1992 folyamán. A három, a vád szerint internáló táborként működő börtönben számos nem szerb nemzetiségű boszniai polgárt tartottak fogva bírósági ítélet nélkül.

Radovan Karadzic egykori miniszterét korábban már megvádolták hatalommal való visszaélés, szervezett bűnözés és volt főnökének bújtatásához nyújtott segítségnyújtás miatt. Mandic a háború után a boszniai Privredna Banka igazgatója lett, és a vád szerint 1999-ben törvénytelen pénzalapot hozott létre, hogy megvédje üldözőitől Karadzicot. A mintegy 1,5 millió eurónyi összeget egy illegális számlára utalta át egy belgrádi bank, amely akkor a néhai Slobodan Milosevic jugoszláv elnök ellenőrzése alatt állt.

A háború után Belgrádba költöző és ott üzletemberként meggazdagodó Mandicot tavaly augusztusban tartóztatták le Montenegróban és szállították Boszniába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK