Húszéves aktát nyitnak meg a sorozatgyilkos fényképei

2006.07.27. 14:39

Húsz évvel az ítélet meghozatala után került elő egy kettős gyilkosság miatt elítélt amerikai fotós gyűjteménye, amely ötven nő fényképeit tartalmazza. A Los Angeles-i rendőrség attól tart, hogy a férfi valójában jóval több embert ölt meg, és a most előkerült képeken egykori áldozatai láthatók.

Jó húsz évvel elhangzása után nyert értelmet az a mondat, melyet Bill Bradford fényképész mondott az esküdteknek tárgyalásán: "Gondoljanak csak bele, mennyi mindenről nem tudhatnak még." A kettős gyilkosságért elítélt férfi feltehetően egyéb gyilkosságaira célzott, amelyekre a rendőrség csak most talált bizonyítékot.

Az amerikai Bill Bradfordot 1987-ben ítélték halálra két lány brutális meggyilkolásáért. A most hatvanéves férfi azóta is siralomházban van. A nyolcvanas években egy fotós vállalkozást vezetett Los Angelesben, leendő modelljeit a környék szórakozóhelyein fedezte fel, és fényes karriert ígérve vette rá őket a fotózásra.

A lányokat legtöbbször a Mojave sivatagban fotózta, csakúgy, mint a 21 éves Shari Millert 1984-ben, akit aztán megfojtott, levetkőztetett holttestét pedig egy Los Angeles-i szőnyegkereskedés mögött hagyta. Hat nappal később a 15 éves Tracey Campbell tűnt el. Bradford őt is a sivatagban fotózta, majd megfojtotta és a sivatagban hagyta. A lányt csak hónapokkal később találták meg. Mivel ujjlenyomatok nem álltak rendelkezésre, ezért az ügyészség azokat a fotókat használta fel a bizonyítás során, melyeken a lányokkal a sivatag felé autozó Bradford volt látható.

A hatóságok kezdettől gyanították, hogy a fotós valójában sorozatgyilkos, aki legalább nyolc nőt ölt meg, de nem sikerült több esetet felderíteni és rábizonyítani. Most újra bepillantottak az ügy aktáiba, és vérfagyasztó felfedezést tettek: újabb ötven modell fényképe került elő a papírok közül, a fotókon szereplő hölgyek sorsát pedig nem vizsgálták a nyomozás alatt, így könnyen lehet, hogy ők azok az áldozatok, akikre Bradford célzott.

Az elmaradt nyomozást most pótolja a rendőrség, és ehhez a lakosság segítségét is kérte. A nyomozók félelmei beigazolódni látszanak, hiszen a modellek némelyikéről máris kiderült, hogy eddig felderítetlen gyilkosság áldozatai lettek a nyolcvanas években. Egyiküket, a huszonnyolcadik képen szereplő Donnalee Duhamelt például lefejezve találták meg anno a tengerparton, néhány nappal azután, hogy 1978-ban találkozott Bradforddal.

A sorozatgyilkos fotós története a tárgyalások után is sokáig foglalkoztatta az amerikai sajtót. 1998-ban például azzal került a lapok címoldalára, hogy kijelentette: megbékélt a halál gondolatával, ezért visszavonja kegyelmi kérvényét, és készen áll a kivégzésre. Öt nappal a kitűzött dátum előtt azonban meggondolta magát. Bradford manapság verseket ír, melyek közül némelyik meg is jelent a Los Angeles Timesban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK