A Milosevic utcanév ellen tüntettek Újvidéken

2006.09.01. 20:05

Csaknem háromezren tüntettek pénteken Újvidéken az ellen a kezdeményezés ellen, hogy a városban sugárutat nevezzenek el a háborús bunökkel vádolt volt szerb és jugoszláv elnökrol, a néhai Slobodan Milosevicrol, és hogy átkereszteljék a Zoran Djindic exkormányforol elnevezett utcát.

A meggyilkolt Zoran Djindjicről elnevezett sugárutat kívánta Slobodan Milosevicre átnevezni a Szerbiai Szocialista Párt újvidéki tagozata. Az ötlet ellen szerbek ezrei vonultak fel a tiltakozó akció keretében, a gyilkosság áldozatává vált Nyugat-barát reformer miniszterelnököt, Zoran Djindjicet ábrázoló plakátokkal, többnyire Djindjic ellenzékben lévő demokrata pártjának tagjai.

A nacionalista diktátort, Milosevicet a horvátországi és bosznia-hercegovinai (1991-1995), valamint a koszovói etnikai tisztogatásban és háborúban (1998-1999) játszott politikai irányítói szerepéért akarta felelősségre vonni a hágai Nemzetközi Törvényszék, azonban még a per befejeződése előtt vizsgálati fogságában meghalt, idén március 11-én.
 
A B92 belgrádi rádió beszámolója szerint a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) újvidéki szervezete kezdeményezte azt, hogy Milosevicről nevezzenek el egy bulvárt Újvidéken. A városi tanácsban a Miloseviccsel szimpatizáló nacionalista Radikális Párt élvez többséget.