Schwarzenegger küzd a gázok ellen

2006.09.01. 15:16

Ismét bizonyította Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó, hogy harcosabb környezetvédő, mint az egyébként általa is támogatott Bush elnök. A rivális demokratákkal együtt elfogadtatott egy törvényt, amely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását fogná vissza. Egy vezető amerikai kutató szerint azonban az ehhez hasonló intézkedések elkéstek.

Kalifornia a legnépesebb amerikai állam, és a világ 12. legnagyobb szén-dioxid - illetve egyéb gázok - kibocsátója. Ezen akar változtatni a republikánus kormányzó, Arnold Schwarzenegger, aki a kaliforniai törvényhozásban többségben lévő demokratákkal együttműködve hozta tető alá a globális felmelegedés elleni fellépésről szóló jogszabályt, miközben saját pártja ellenezte azt - derül ki a BBC News beszámolójából.

A rendelkezés értelmében az ipari vállalatoknak csökkenteni kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Egyúttal lehetőségük lesz arra, hogy ha az egyik cég többet bocsát ki az elvártnál, akkor a többletért pénzt kapjon egy olyan vállalattól, amely nem teljesíti az előírt csökkentést. A kitűzött cél az, hogy 2020-ra a jelenlegi szintnél 25 százalékkal kevesebb legyen a gázkibocsátás.

"Ez történelmi jelentűségű a globális felmelegedés elleni küdelemben" - jelentette ki Schwarzenegger, aki már korábban tanújelét adta annak, a környezetvédelemben más politikát képvisel, mint a Fehér Ház. A Bush-kormányzat szkeptikusan nyilatkozott a számos tudós által tényként kezelt globális felmelegedésről, és nem volt hajlandó csatlakozni a gázkibocsátás csökkentését célzó kyotói egyezményhez.

Busht erre még egyébként hű szövetségese, Tony Blair brit kormányfő sem tudta rábírni. Schwarzenegger ugyanakkor a múlt hónapban aláírt Blairrel egy egyezményt, amelynek értelmében elindítanak egy közös kutatást a kevésbé környezetszennyező üzemanyagok és technológiák kifejlesztése érdekében.

Bár több környezetvédő szervezet rokonszenvvel figyeli Schwarzenegger intézkedéseit, akad, aki szerint elkésett ezekkel a lépésekkel. Egy a kérdéssel foglalkozó vezető amerikai kutató, John Holdren a BBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy az emberi tevékenység által okozott klímaváltozás gyorsabban történik, mint arra korábban számítottak. Állítása szerint már most is komoly zavarokat tapasztalni az éghajlatban és ezek egyre erősödni fognak. Figyelmeztetett arra is, hogy még ebben az évszázadban bekövetkezhet, hogy a tengerszint négy méterrel megemelkedik, aminek katasztrofális következményei lesznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK