Válaszút elé állítják a New York-i pedofil papokat

2006.09.01. 19:55

A kiskorúak szexuális zaklatásával vádolt papok a New York-i katolikus egyházmegyében választhatnak, vagy lemondanak a papi hivatásról, vagy életük végéig szigorú megfigyelés alá helyezik oket - tudta meg az érsekségtol a The Washington Times pénteken.

A New York-i pedofil papok választhatnak, lemondanak a papi hivatásról, vagy szigorú megfigyelés alá helyezik őket. A papokat a katolikus egyházjog értelmében nem fenyegeti kiközösítés. Június óta hét szexuális bűncselekménnyel vádolt papot állítottak ilyen választás elé, közülük öten úgy döntöttek, nem vállalják az ellenőrzést életük felett, inkább elhagyták a klérust.

Az egyházi szolgálatban maradó két papnak terápián kell részt vennie, és minden nap be kell számolnia tevékenységéről. Nem celebrálhatnak misét nyilvánosság előtt, nem ölthetnek magukra papi reverendát, ezenkívül nem maradhatnak egyedül gyerekekkel és nem használhatnak számítógépet "nem helyénvaló" célra - olvasható Edward Egan bíboros leiratában.

A New York-i érsekség korábban sokkal enyhébben járt el a pedofil papokkal szemben: amellett, hogy megtiltották számukra a papi tevékenységeket, csak azt kellett közölniük az egyházvezetéssel, hol laknak.

Joseph Zwilling, az egyházmegye szóvivője szerint döntésük biztosíték arra, hogy az eltévedt papok nem térnek vissza a lelkészi hivatáshoz. A kiskorú áldozatok ügyvédei szerint az egyház mentesül a felelősség alól, de félő, hogy a pedofil papok az egyházon kívül folytatják a zaklatást.

William Ryan, az amerikai püspöki konferencia szóvivője a lap érdeklődésére elmondta: más érsekségekben is bevezettek a New York-ihoz hasonló programokat, de érthetően sehol sem beszélnek ezekről szívesen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK