Rice kormányfelelősséget adna a Hamásznak

2006.11.06. 20:10

Valószínűleg jobb az, hogy a Hamász mozgalom választással kormányra került, mint az, hogy ha a hatalmi rendszeren kívül maradva terrorista akciókat hajtana végre - jelentette ki az amerikai külügyminiszter hétfőn.

Condoleezza Rice egy a demokráciával foglalkozó konferencián fejtette ki véleményét, amely szerint az Egyesült Államoknak akkor is a demokrácia mellett kell kiállnia, ha a választások nem a neki kedvező eredményt hozzák. Példaként a Hamász palesztin mozgalmat hozta fel.

Nem vagyok biztos benne, hogy jobb lenne, ha ezek a csoportok álarcban és fegyverekkel az utcákon rohangálnának, és nem kellene elszámolniuk a választóknak - mondta. Noha a választás, amellyel a Hamász hatalomra került, tiszta volt, a mozgalom nem tudott élni a rá háruló felelősséggel, s nem sikerült elfogadtatnia magát nemzetközileg - mondta. Ennek következményeként a palesztin nép nem jut hozzá a nemzetközi segélyekhez.

Rice azt is hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek többet kell tennie azért, hogy meggyőzze a közel-keleti csoportokat: hagyjanak fel a terrorral és lépjenek be a politikába.