Kilábalhatnak az akut kormányválságból a csehek

2006.11.13. 13:59

A "nemzeti párbeszéd" kormányáról beszél Mirek Topolánek, másodjára is kinevezett cseh kormányfő. Csehországban a kiegyensúlyozott parlamenti viszonyok miatt nyár óta küszködnek a kormányalakítással. Sajtóértesülések szerint a kormányzással megbízott polgári demokraták például a házelnöki tisztség odaadásával vennék rá a kabinet támogatására az eddig ellenkező szociáldemokratákat.

A csehországi júniusi képviselőházi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS) lemondott arról, hogy a belpolitikai patthelyzetet előrehozott választással oldja meg, és most egy stabil kormány megalakításán dolgozik. Mirek Topolánek kinevezett kormányfő, az ODS elnöke Jirí Paroubekkel, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnökével találkozott hétfő reggel, majd bejelentette, hogy az új kormány a "nemzeti párbeszéd" kormánya lenne és a demokratikus pártok vennének részt benne. Topolánek szerint - akinek első kormányalakítási kísérlete megbukott - az új kormány alapjai már két héten belül összeállhatnak.

"Miután az első kormányom, amelynek célja az előre hozott választás előkészítése lett volna, nem kapott bizalmat, logikus, hogy az új kísérletnek más alapokon kell nyugodnia" - mondta Topolánek, akit Václav Klaus államfő a múlt héten másodszor is kormányalakítással bízott meg.

"Az új kormány a nemzeti párbeszéd és Csehország európai uniós elnökségének a kormánya lenne" - pontosított Topolánek. Csehország 2009-ben lesz az Európai Unió soros elnöke. A közszolgálati televízió szerint ebből nyilvánvaló, hogy a "nemzeti párbeszéd" kormánya, amennyiben valóban létrejön, valószínűleg az egész négyéves megbízatási időszakot kitölthetné. Jirí Paroubek szerint a szociáldemokraták készek egy ilyen kormány támogatására akár kormányzati, akár ellenzéki pozícióból.

Helyi megfigyelők úgy vélik, a hétfői találkozó után egyértelmű, hogy a két legnagyobb cseh párt közelebb került a megállapodáshoz az új cseh kormányról, amely megoldhatná az immár több mint öt hónapja tartó belpolitikai patthelyzetet. "A szociáldemokraták el tudják képzelni azt a megoldást, hogy a kormányban vannak, de az ellenzéki szerep sem elfogadhatatlan számunkra" - mondta Paroubek. A Právo című lap úgy tudja: függetlenül attól, hogy a CSSD belép-e a kormányba vagy pedig ellenzékben marad, nagy a valószínűsége annak, hogy a Topolánek-kormány támogatása fejében Jirí Paroubek megkapná a házelnöki tisztséget.

Az azonban egyelőre nem világos, hogy milyen pártok alkotnák az új cseh kormányt, illetve, hogy milyen szerepe lesz Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának. Paroubek egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy pártja továbbra is tárgyalásokat folytat a kommunistákkal. Topolánek pedig úgy fogalmazott, hogy az ODS csak a demokratikus pártokkal folytat párbeszédet, a kommunistákkal nem. A júniusi választáson a jobboldal és a baloldal egyaránt 100-100 mandátumot szerzett a 200 tagú képviselőházban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK